Kiraz ihracatçısı hedef büyüttü

Kiraz ihracatçısı hedef büyüttü -Türkiyenin son yıllardaki en önemli tarımsal üretim çeşitlerinden biri olan kirazda bu yıl 170 milyon dolarlık ihracat hedefliyor -Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Çalı: -"Bu


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Türkiyenin son yıllardaki en önemli tarımsal üretim çeşitlerinden biri olan kirazda bu yıl 170 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Sezonu açan ihracatçı, Türkiyenin üretimdeki üstünlüğünü ihracata da yansıtmayı amaçlıyor.
     Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, kirazda ihracat sezonunu AA muhabirine değerlendirdi. Çalı, 15 Mayısta erkenci türlerle başlayan kiraz ihracatının ağustos ayının ortalarına kadar devam edeceğini belirtti.
     Kirazın, Türkiyenin son yıllardaki en önemli tarımsal üretim çeşitlerinden biri olduğunu kaydeden Salih Çalı, geçen yıl 160 milyon dolarlık ihracat yapıldığını hatırlattı. "Bu yıl hava koşullarının olumlu seyretmesi durumunda ihracat 170 milyon doları bulacağını tahmin ediyoruz" diyen Çalı, erkenci bölgelerin dışında ürünün kaliteli ve bol olduğunu kaydetti.
     Türkiyenin dünya kiraz üretiminin yüzde 13ünü karşılayarak ABDnin önünde ilk sırada yer aldığını ifade eden Çalı, "Türkiyedeki üretim her yıl artıyor. 2010 yılından bu yana üretimde dünyada birinci sırada yer alıyoruz. Yeni hedefimiz bir kaç yıl içinde ihracatta da ilk sıraya oturmaktır" dedi.
    
     -"İyi bir sezon bekliyoruz"-
    
     Geçen yıl üretimin 55-60 bin tonunun ihraç edildiğini vurgulayan Çalı, bu yıl tonajda yüzde 10luk bir ihracat artışı hedeflediklerini belirterek, "Bu yıl iyi bir sezon bekliyoruz. Bazı bölgelerde meyve tutumunda problemler olsa da üretim ve ihracatta geçen yılı geçeriz. 200 milyon dolarlık ihracatı bir kaç yıl içinde yakalayacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.
     Salih Çalı, erkenci türlerin çıktığı bölgelerde yağan yağmurun ürüne zarar verdiğini dile getirerek, şunları söyledi:
     "Hasat dönemindeki yağmur kirazı çatlatıyor. Meyvenin olgunlaşmadığı bölgelerde şu anda bir sıkıntı yok. Hasat döneminde yağmur ürüne zarar vermezse kaliteli bir ürünle bu yıl da dünya pazarlarında yer alacağız. Yağmura karşı çeşitli önlemler almak mümkün. Sezona girerken ağacı besleme yönünde bazı besinlerin verilmesi durumunda yağmurdan daha az zarar görür."
     Çalı, kirazda en fazla ihracatın Almanyaya yapıldığını, Bulgaristan, Rusya, Hollanda ve Ortadoğu ülkelerinin ise büyüyen pazarlar olduğunu dile getirdi.
     Salih Çalı, ayrıca Ortadoğu pazarı için Suriyedeki iç savaşın olumsuzluk oluşturduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Kiraz ihracatçısı hedef büyüttü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER