Kırıkkalede Dünya Verem Haftası etkinlikleri

Kırıkkalede Dünya Verem Haftası etkinlikleri


KIRIKKALE (A.A) - Dünya Verem Haftası etkinlikleri kapsamında Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş tarafından konferans verildi.
     Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta konuşan Güngüneş, Türkiyede yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıktığını belirterek, 2011 yılında verem savaşı dispanserlerinde kayıtlı toplam verem vaka sayısının 15 bin 679, yeni vaka sayısının ise 14 bin 417 ve bunlardan bin 262sinin ise önceden tedavi görmüş vakalar olduğunu kaydetti.
     Bu hastaların yüzde 58,6sının erkek, yüzde 41,4ünün kadın olduğunu ifade eden Güngüneş, şunları söyledi:
     Hastaların yüzde 63,2sinde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 36,8inde akciğer dışındaki organlar lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin ve benzeri tutulmuştur. Bunun yanında düzensiz ve hatalı tedaviler yüzünden ilaçlara dirençli veremli hasta sayılarının ülkemizde yüksek oluşu da önemli bir sorunumuzdur. Ülkemizde verem savaşı Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) ve Stop Tüberküloz stratejisi çerçevesinde yürütülmekte ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs, sırt, yan ağrısı, nefes darlığı şikayetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka bir çok hastalıkta da rastlanılabilmesi nedeniyle, bu tür şikayetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın verem savaşı dispanserine müracaat etmesi gerekmektedir.
     Verem hastalığının tedavisinde, ortalama 6 ile 8 aylık bir tedavi süresi ile yüzde 95-99 iyileşme sağlandığına değinen Güngüneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
     İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık ortadan kalkmaktadır. Verem tedavisinde ilaçların düzenli kullanılması büyük önem arz etmektedir. Tedavi süresinde ilaçların eksik ya da düzensiz kullanılması nedeniyle hastalık iyileşmeyecek aksine kullanılan ilaçlara direnç geliştirebilecektir. Bu durumda hastalığın tedavisinde daha fazla ilaç kullanmak gerekecek ve tedavi süresi iki yıla kadar uzayabilecektir. Dünyada AlDSden sonra en çok ölüme sebep olan hastalık olan tüberküloz, solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bu hastalık öksürük, hapşırma gibi sebeplerle etrafa yayılmakta ve kısa bir otobüs yolculuğunda bile bulaşma riski vardır. Verem Mikrobu +4 derecede haftalarca -70 derecede ise yıllarca canlı kalmaktadır. Güneş ışığında bulunan ultraviyole ışınları ise bu mikrobu hemen öldürmektedir.
     Etkinlikte, Bulaşıcı Hastalıklar sorumlusu Ayşegül Gençay ve Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Emel Bulcun tarafından verem hakkında bilgiler verdi.
    
     Yayıncı: Emrah Yaşar
<< Önceki Haber Kırıkkalede Dünya Verem Haftası etkinlikleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER