Kırıkkale Seyidintepe Tümülüsü kurtarma kazısı

Kırıkkale Seyidintepe Tümülüsü kurtarma kazısı -Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Arslan: Antik dönemde, mezar içerisinde bulunan mezar armağanları çalınmış, mezar sahibinin kemikleri mezarın kuzeydoğu köşesinde dağınık vaziyette


KIRIKKALE (A.A) - Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Melih Arslan, Balışeyh ile Sulakyurt ilçeleri sınırında kalan Seydintepe Tümülüsünde, antik dönemde, mezar içerisinde bulunan mezar armağanların çalındığını, mezar sahibinin kemiklerinin de mezarın kuzeydoğu köşesinde dağınık vaziyette bırakıldığını söyledi.
     Seydintepe Tümülüsünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Arslan, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 21 Kasım 1997 tarih ve 5523 sayılı kararıyla tescil edilen Seydintepe Tümülüsünün Kırıkkalenin yaklaşık 50 kilometre kuzeydoğusunda, Balışeyh ile Sulakyurt ilçeleri sınırında kaldığını kaydetti.
     Seydintepe Tümülüsü kurtarma kazılarının Kırıkkale Kültür ve Turizm Müdürlüğünün talepleri doğrultusunda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünce yürütüldüğünü, kazı ödeneğinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlandığını ifade eden Arslan, şunları söyledi:
     2011 yılında sürdürülen kazı çalışmalarında tümülüsün güney ve kuzey yamaçlarında sondajlar yapılarak mezar odasına ulaşılmaya çalışıldıysa da başarılı olunamamıştır. 2012 yılı kazı çalışmalarının ilk gününde 5 Mayıs 2012de tümülüsün güney yamacında fark edilen yoğun blok taşlar sayesinde mezar odasının yeri tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda yapım tekniği ve niteliği konusunda ulaşılan sonuçlara göre mezar odası, doğal kaya tabanın oyulması ile tesviye edilen bir zemine oturtulan blok taşlardan oluşturulmuştur. Güney kuzey yönlü mezar odası aşağıdan yukarıya doğru daralan kubbeli bir forma sahiptir yaklaşık 3 metreye 1,5 metre ölçülerindedir. Mezar odasının hemen önünde dromos adı verilen bir ön oda bulunur. Maalesef mezar odasının giriş kapısı kırılmış ve mezar antik dönemde mezar hırsızlığına maruz kalmıştır. Mezar odasında antik dönemde gerçekleşen hırsızlık olayının izlerine rastlamak mümkündür.
     Antik dönemde mezar içerisinde bulunan mezar armağanlarının çalındığını da aktaran Arslan, Mezar sahibinin kemikleri mezarın kuzeydoğu köşesinde dağınık vaziyette bırakılmıştır. Kırılmış olan mezar odası kapısının bir parçası dolgu toprak içerisinde bulunmuştur. Mezar içerisinde bulunan kırılmış seramik parçalarından anlaşıldığı kadarıyla Seyidintepe Tümülüsü Helenistik milattan önce 1. Yüzyıl veya Erken Roma Dönemi milattan sonra 1-2. yüzyıllarda bölgede yaşayan varlıklı bir şahsa ait olmalıdır. Mezar odasında kazı ve dokümantasyon çalışmaları tamamlanmış olup, tümülüs Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun vereceği karar doğrultusunda koruma altına alınacaktır dedi.
    
     Muhabir: Emrah Yaşar / İsmail İçer
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Kırıkkale Seyidintepe Tümülüsü kurtarma kazısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER