Kırkpınara sponsor isim bulma girişimleri

Kırkpınara sponsor isim bulma girişimleri -Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya: Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçinin, dönüp Türkiye Güreş Federasyonuna bir sorması lazım -UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Baş


EDİRNE (A.A) - Salih Baran - Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski geçmişe sahip spor organizasyonlarından olan ve UNESCOnun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine sponsor isim bulma çalışmaları, Kırkpınarın tarihi kimliğine zarar verir mi- tartışmalarını da beraberinde getirdi.
     Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçinin, diğer spor dallarında da görülen sponsorluk uygulamasının Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde de uygulanabileceğini belirtmesi ve sponsor isminin, belediye encümeni tarafından da uygun görülmesi halinde, organizasyonla birlikte anılabileceği yönündeki açıklamaları tartışmalara yol açtı.
     AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, istişare yapılmadan bu tarz girişimleri doğru bulmadığını söyledi.
     Güreşle ilgili kararlarda Türkiyenin güreşinin temsil edildiği Türkiye Güreş Federasyonu ile istişare halinde bulunulması gerektiğini vurgulayan Yerlikaya, Bu tarz açıklamaları doğru bulmuyorum. İstişarede hayır vardır, burada Türkiye güreşinin temsil edildiği Türkiye Güreş Federasyonu var. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçinin dönüp Türkiye Güreş Federasyonuna bir sorması lazım. Burası Türkiye, kurumları belli, belediye başkanı başkanımızdır, başımızın üstünde yeri vardır. Ancak burada da bir federasyon başkanı var, yönetim kurulu var. Kafasına göre, (Ahmetten alıp Mehmete verdim, ondan alıp başkasına vereceğim) demesini uygun görmüyoruz diye konuştu.
     Yerlikaya, düşünülen uygulamanın Kırkpınarın tarihi kimliğine zarar verip vermeyeceği konusunda da Bu nokta daha sonra tartışılır. Bu konular, olgunlaşması gereken meseleledir. Ben uygun gördüm oldu olmaz. İnşallah sayın Sedefçi, bu hassasiyeti bir kez daha gözden geçirir şeklinde konuştu.
    
     -Prof.Dr. Oğuz:Bir kez daha düşünülmeli-
    
     UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı ve Somut Olmayan Kültürel Miras Uzmanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ise UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi açısından Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin, 650 yıllık geleneğin, önümüzdeki yüzlerce yılda da sürmesinin esas olduğunu belirtti.
     ABDnin UNESCOnun son genel konferansında sağladığı ilave destekleri ödememesinden kaynaklı UNESCO Genel Direktörlüğünün mali açıdan sıkıntı içinde olduğunu ifade eden Oğuz, UNESCO bu süreç içerisinde de özel sektörün pek çok aktörüyle onlarla iletişim kurarak, Kültür Koruma Projelerinde, onların finans desteklerini sağlamaya çalışıyor. Bu bakımdan Kırkpınarı korumak için bazı şirketlerle anlaşmalar yapmak suretiyle Kültür Koruma Programlarına ivme kazandırmak (Kırkpınarı dünyaya açmak, daha görkemli yapmak, başarı sağlayanların maddi ve istikbali ile onur bakımından güçlü yerlere gelmesi gibi süreçlere katkı sağlayacak) işbirlikleri olması gerek ifadelerini kullandı.
    
     -Tarihi temaya zarar vermemeli
    
     Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin adının değiştirilmesi konusunun bir kez daha düşünülmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Oğuz Bunu diğer spor liglerinde görüyoruz ama Kırkpınar 650 yıllık bir isimdir. Kırkpınar isminin başına bir sponsor ismi getirilip, zamanla sponsorun değişmesiyle yeni isimlerin gelmesi Kırkpınar temasını zayıflatmamalıdır diye konuştu.
     Prof.Dr. Öcal Oğuz, süreç boyunca çok özenli, çok dikkatli çalışılması gerektiğini vurgulayarak sözlerini, Üst başlığı değişmeden, sponsor firmaların isimleri değişim bölümlerde kullanılabilir diyerek noktaladı.
    
     Yayıncı: Ersin Şiyhan
<< Önceki Haber Kırkpınara sponsor isim bulma girişimleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER