Kış hastalıklarına karşı et ve süt

Kış hastalıklarına karşı et ve süt tüketin uyarısı -Kulak burun boğaz uzmanı Op. Dr. Kalkandelen: Kış aylarında en çok protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden zengin, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile sebze ve meyve


ERZURUM (A.A) - Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi kulak burun boğaz uzmanı Op. Dr. Sadettin Kalkandelen, Kış aylarında en çok protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden zengin, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebze ve meyve tüketilmeli dedi.
     Op. Dr. Kalkandelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulak burun boğaz uzmanlarının bütün mevsimlerde hemen hemen her türlü hastalıkla karşılaştıklarını, bu hastalıkların enfeksiyon hastalıkları, alerjik hastalıklar, otoimmün hastalıklar, kanser gibi ana başlıklar altında incelendiğini belirtti.
     Özellikle sonbahar kış döneminde, iklim değişmesine bağlı olarak enfeksiyon hastalıklarında artış olduğunu ifade eden Kalkandelen, Virüslerin sebep olduğu viral enfeksiyonlar, genellikle nezle, soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, faranjit ve larenjit görülüyor. Üst solunum yolları enfeksiyonlarının çoğu virüslere bağlı enfeksiyonlardır dedi.
     Enfeksiyonlardan korunmanın ilk şartının hijyen olduğunu vurgulayan Kalkandelen, insanların kişisel ve toplumsal olarak hijyenle birçok hastalıktan korunabildiğini, hastalardan tedavi olacak safhaya gelmeden korunmanın daha önemli olduğunu söyledi.
     Kalkandelen, iyi beslenmenin de vücut direncini arttırdığını vurgulayarak, Beslenmenin düzgün olması gerekir. Kış aylarında en çok protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden zengin, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebze ve meyve tüketilmeli diye konuştu.
     Sonbahar mevsiminde vücut direncinin düştüğünü dile getiren Kalkandelen, şunları kaydetti:
     Geçiş aylarında vücudun direnci düşmektedir. Bundan dolayı insanlar bu aylarda daha hafif kıyafetlerden tam kışlık olmasa bile orta düzeyde biraz daha sıcak tutacak kıyafetler giyilebilir. Şimdiden çok kalın giyinmek de hasta edebilir. Havanın durumuna göre, serinleyince bir ceket, hırka giyilebilir. Kıyafetler yönünden de tedbir alınabilir.
     Grip aşısının da bir çeşit korunma yöntemi olduğunu ifade eden Kalkandelen, Kulak burun boğaz uzmanları olarak aşı yapmıyoruz. Zaten vücudun bir koruyucu immün sistemi vardır. Lenfosit sistem diyoruz, Koruyucu immün sistem, kendi savunmasını yapmaktadır şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kış hastalıklarına karşı et ve süt Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER