Kocaelide tarihi ılıcadaki kazı

Kocaelide tarihi ılıcadaki kazı -Gölcük ilçesindeki tarihi ılıcada tesis inşaatı sırasında yapılan arkeolojik kazıda bulunan 2. yüzyıla ait mermer kaide, basına tanıtıldı


KOCAELİ (A.A) - Kocaelinin Gölcük ilçesindeki tarihi ılıcada, tesis inşaatı sırasında yapılan arkeolojik kazıda önceki gün bulunan, 2. yüzyıla ait mermer kaide, basına tanıtıldı.
     Yazlık Ilıcasında arkeolojik kazı yapılan bölgede düzenlenen basın toplantısında konuşan Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, bölgede 2010 yılında ilk kurtarma kazılarını başlattıklarını hatırlatarak, çalışmalarda ilk olarak bir Roma yolu bulduklarını, daha sonra yapılaşmalarla birlikte derinlik seviyesinin düşmesiyle tarihi yapının altyapı ve hamam kompleksini ortaya çıkardıklarını kaydetti.
     Bölgede, içinde kütüphane, jimnazyum, havuzlar, terleme odaları bulunan büyük bir kompleks bulunduğunu düşündüklerini dile getiren Özbay, bu eserleri gün ışığına çıkartarak, görselliğe sunmak istediklerini bildirdi.
     Özbay, daha önce sütunlar ve sütun başlıkları buldukları ancak böyle bir kaideye ilk defa rastladıklarını vurgulayarak, üzerindeki figürlerle önemli bir kaideyi gün yüzüne çıkarttıklarını söyledi.
     Bulunan kaidenin önemine değinen Özbay, Önde tanrıça Kibele var, Kibelenin iki yanında ellerinde pandip (vurmalı çalgı) bulunan birer bayan ve bir tören sahnesi... Kibele, Anadoluya özgü bir tanrıça. Çeşitli bölgelerde değişik isimlerle anılıyor. Bereket ve bolluk tanrısı. Yanında Hermesi gördük. Hermes çok kurnaz ve gençliğe hitap eden bir tanrı. Kaidenin diğer tarafında da bir genç bulunuyor. Heraklesin postunu başına almış ve asasını tutmuş. Bu çocuk bir Erosa benziyor. Bunun araştırmasını yapacağız. Herakles ile özdeştirilmiş mi- Yoksa genç Herakles mi- Yoksa genç bir Eros, Heraklesin postunu mu almış- onu daha sonra açıklayacağız diye konuştu.
     Kaidenin üzerinde istiridye kabuğu şeklinde bir parça olduğunu tahmin ettiklerini ancak parçayı bulamadıklarını dile getiren Özbay, Bu tür kaidelerin üzerinde heykel olur, belki heykel vardı ancak günümüze ulaşmadı. Belki de üzerindeki parçayı havuz içinde bulabileceğiz ifadesini kullandı.
     Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş de bölgenin 2. yüzyıla inen bir mazisinin bulunduğunu vurgulayarak, yıllardır bölgenin tekrar sağlık ve şifa dağıtması için çeşitli çalışmalar yapıldığını ancak çalışmaların hep nihayete ermeden sonlandırıldığını ifade etti.
     Kapanan Yazlık Beldesinin Gölcük Belediyesi sınırlarına dahil edilmesinin ardından bir çalışma başlattıklarını anlatan Ellibeş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayla görüştükten sonra ön protokol imzalanarak kazılara başladıklarını bildirdi.
     Arkeolojik sit alanı olan bu bölgede kazı çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Ellibeş, Her gün bir yeni bir tarih fışkırıyor, bu suyun önemi ve değeri her çıkan eserle perçinleniyor. Türkiyenin değişik yerlerinde ılıca, kaplıca var ama burada tarihle birlikte var dedi.
     Söz konusu eserlerin, kurtarma kazısının tamamlanmasıyla temizliği yapılarak yerinde teşhir edileceği kaydedildi.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kocaelide tarihi ılıcadaki kazı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER