Kocaeli Sanayi Odası Bölge Toplantısı

Kocaeli Sanayi Odası Bölge Toplantısı -KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: -Kentsel ve ticari dönüşüm alanlarında kalan sanayicilere alternatif sanayi alanlarının belirlenmesi, taşınabilecek sanayiye yer konusunda belediyelerin a


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kentsel ve ticari dönüşüm alanlarında kalan sanayicilere alternatif sanayi alanlarının belirlenmesi, taşınabilecek sanayiye yer konusunda belediyelerin alternatif alan göstermesi gerektiğini bildirdi.
     KSO Toplantı Salonunda düzenlenen Kocaeli Bölge Toplantısında konuşan Zeytinoğlu, ulaşımda, altyapı eksiklikleri ve yollardaki bozukluklardan ileri gelen sorunlarının bulunduğunu ifade ederek, Kocaelideki kavşakların yetersiz olduğunu, kavşaklarının yenilenmesi ve yenilerinin açılması gerektiğini söyledi.
     Otoyoldan yeni çıkış noktalarına ve burada bulunan gişe sayısının artırılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, otoyollarla Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) bağlantılarının yetersiz olduğunu ifade etti.
     Zeytinoğlu, ulaşım alt yapısındaki eksiklikler nedeniyle Gebzenin kuzeyindeki OSBlerde şimdilik doluluk oranının düşük seviyelerde olduğunu, bunun sonucunda da şehir içi trafiğinde yoğun tıkanıklar yaşandığını belirtti.
     Rekabetçi olmak ve sanayiyi Anadoluya yaymak için lojistik altyapının güçlendirilmesinin son derece önemli ve öncelikli olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, Ancak hükümetimizin öngördüğü Anadoludaki sanayileşme süreci, güçlü ulaşım ağlarının sağlanmaması halinde belli sektörlerle sınırlı kalacaktır. Bunun ancak demiryolu ağlarının efektif şekilde Anadoluya ulaşması ile sağlanacağına inanıyoruz diye konuştu.
     Kocaelinin, vergi tahsilat oranında yüzde 93,5 ile Türkiye genelinde birinci sırada yer aldığını bildiren Zeytinoğlu, Kocaelide tahsil edilen vergi, 72 ilde tahsil edilen vergiye eşittir. 2011 yılında Kocaeli, 21 bin 405 lira ile kişi bazında devlete en fazla kazanç sağlayan il olmuştur. Bütçeden kişi başına yapılan harcama ise Kocaeli için bin 692 TLdir. Oysa Türkiye ortalaması 4 bin 193 TLdirdedi.
     Kocaelide sanayicilerin imar başlığı altında sorunları olduğunu anlatan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
     Firmaların genişleme sahalarının olmaması ve bir kısım firmaların imar planlarından kaynaklı taşınma zorunluluğu daha önce belirlediğimiz sorunlardandır. Bu durum da fabrikaların büyümesi için gerekli bina ve makine için yeni yatırım yapılması ve istihdama katkı sağlanması konusunda önemli bir sorun teşkil ediyor. Tüm il düzeyinde bu sıkıntı var. Kentsel dönüşüm yapılan bölgelerde ifraz yapılmıyor. Bu bölgelerdeki sanayi kuruluşlarının modernizasyonuna izin verilmiyor. Kentsel ve ticari dönüşüm alanlarında kalan sanayicilere alternatif sanayi alanlarının belirlenmesi taşınabilecek sanayiye yer konusunda belediyelerin alternatif alan göstermesi gerekiyor.
    
     -İstanbul metrosunun Gebzeye getirilmesi talebi
    
     Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da yaptığı konuşmada, Kocaelinin sadece Kocaelilere değil aynı zamanda Türkiyeye ait bir il olduğunu anlatarak, sanayici ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.
     Önümüzdeki engeller hangi noktada bunları beraber belirledik. Engelleri birlikte ortadan kaldırdık. Sanayicimizle yaptığımız ortak çalışmalardan ben mutluluk duyuyorum, onların da bu çalışmalardan mutlu olduğunu biliyorum. Sanayicimizle her zaman güzel işbirlikleri yapacağız dedi.
     Temiz çevre konusunda gerekli önlemlerin sanayiciler tarafından alınması gerektiğini vurgulayan Karaosmanoğlu, sanayicilere çevre konusunda asla taviz vermeyeceklerini aynı zamanda hava, su ve toprağın temiz tutulması için her türlü tedbirin sanayiciler tarafından alınması gerektiğini ifade etti.
     Ulaşımda yaşanan sıkıntıyı bildiğini söyleyen Karaosmanoğlu, çözümün yerin altını kullanmak olduğunu hatırlattı.
     Karaosmanoğlu, 15-20 yıl sonra Kocaeli nüfusunun 3 milyona ulaşacağını ifade ederek, İstanbul metrosunu Gebze ile entegre haline getirerek, metronun Gebze OSBye gelmesini temenni etmemiz lazım. Bunu hükümetimizle, başbakanımızla ve bakanlarımızla paylaşacağız. Pahalı projeler olamasına karşın çözümün bu olduğunu düşünüyoruzdedi.
     Toplantıda Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Mustafa Alta, İmar İşleri Daire Başkanı Gökmen Mengüç, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş Proje Tesis Yapım İşleri Grup Müdürü Ender Aka, yapılan çalışmalarla ilgili sunum yaptı.
    
     Muhabir: Necdet Doğruyol
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kocaeli Sanayi Odası Bölge Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER