Konya Halk Sağlığı Müdürü Demir:

Konya Halk Sağlığı Müdürü Demir: Akraba evlilikleri talasemi gibi nadir görülen genetik geçişli hastalıkların toplumdaki sıklığını artırır


KONYA (A.A) - Konya Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Saltuk Demir, akraba evliliklerinin, talasemi gibi nadir görülen genetik geçişli hastalıkların toplumdaki sıklığını artıracağını belirtti.
     Demir, yaptığı açıklamada, Akdeniz Anemisinin (Talasemi) anne ve babadaki hastalıklı genlerin çocuğa geçmesiyle oluşan ve ağır bir kansızlıkla seyreden tedavisi çok güç, pahalı ancak önlenebilir bir hastalık olduğunu belirtti.
     Talasemi taşıyıcılığının bir hastalık olmadığını, tedavi gerektirmediğini, normal yaşamlarını sürdürebileceğini ifade eden Demir, şunları kaydetti:
     Akraba evlilikleri talasemi gibi nadir görülen genetik geçişli hastalıkların toplumdaki sıklığını artırır. Yakın akraba evliliklerinin oldukça yüksek olduğu ülkemizde talasemi gerçek bir toplumsal sorundur. Talasemili bebek doğumunun engellenmesi için Sağlık Bakanlığı ilimizin de içinde yer aldığı 33 ilde bir program hazırladı. 2003 yılından bu yana yapılan kontrollerde 37 bin 742 numune çalışılmış olup, 138 talasemi hastası, 6 bin 575 talasemi taşıyıcısı vardır. Evlilik öncesi taramalar sonucu taşıyıcılığı tespit edilen 79 çifte danışmanlık verilmiştir. Evlilik öncesi tüm çiftlerin tarama testi için sağlık kuruluşlarına başvurması taşıyıcıların tespiti, hasta bebeklerin doğumunun engellenmesi açısından son derece önemlidir.
     (BO-MAT)
<< Önceki Haber Konya Halk Sağlığı Müdürü Demir: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER