Konya Ovası Türkiyeyi doyuruyor

Konya Ovası Türkiyeyi doyuruyor -Türkiyenin en fazla tarım alanına sahip ili Konya, buğday, şeker pancarı, kuru fasulye ve havuç üretiminde birinci sırada yer alıyor -Konya, yılda 2 milyar adete yakın yumurta ve yaklaşık 725 bin


KONYA (A.A) - Murat Aslan - Türkiyede en fazla tarım alanına sahip il olan Konya, buğday, şeker pancarı, kuru fasulye, havuç, yumurta ve süt üretiminde ilk sırada yer alıyor.
     Mevlana Kalkınma Ajansınca (MEVKA) Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) son verileri ışığında yapılan çalışmaya göre, 40 bin 813 kilometrekare yüz ölçümüne sahip Konya, 19 milyon 241 bin 642 dekar tarım alanıyla, Türkiyedeki en fazla tarım alanına sahip il olarak dikkati çekiyor.
     Konya Ovasında yılda 2 milyon 337 bin ton tahıl üretiliyor. Tahıl üretiminde Türkiyede ilk sırada olan Konya, yılda 1 milyon 753 bin 190 ton buğday üretimiyle de liderliği diğer illere bırakmıyor. Konya, Türkiyedeki buğdayın yaklaşık yüzde 10unu tek başına üretiyor.
     Ülkedeki şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminin yaklaşık yüzde 30unun gerçekleştiği Konya Ovasında, havucun da yüzde 71i üretiliyor.
     Konya, hayvansal gıda üretimindeki rakamlarıyla da Türkiyenin en önemli tarım merkezlerinden biri olduğunu gösteriyor. İldeki canlı hayvanların toplam değeri 2 milyar 277 milyon 172 bin lira. Canlı hayvanların değeri açısından kent, Türkiyede yine ilk sırada yer alıyor.
    
     -Yaklaşık 2 milyar yumurta-
    
     Türkiyede en fazla yumurta tavuğu 10 milyon 697 bin 284 adetle Konyada bulunuyor. Türkiyedeki yumurta tavuklarının yaklaşık yüzde 14üne sahip olan kentte, yılda yaklaşık 2 milyar adet yumurta üretiliyor.
     Süt üretiminde de Türkiyede ilk sırada bulunan Konyada yılda yaklaşık 725 bin 500 ton süt üretiliyor. Konya, Türkiyede üretilen sütün yaklaşık yüzde 5ini tek başına karşılıyor.
     Et üretiminde de iddialı olan Konya, İzmirden sonra en çok kırmızı et üreten il. Kentte, yılda 30 bin 918 ton kırmızı etle Türkiyedeki toplam üretimin yaklaşık yüzde 7si karşılanıyor. Toplam büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayılarında da Konya, Türkiyede 2. sırada yer alıyor.
     Konya aynı zamanda biçerdöver, ekim makinesi, gübre dağıtma makinesi ve seyyar süt sağım makinesinin Türkiyede en fazla bulunduğu il durumunda.
    
     -2011de 259 Yatırım Teşvik Belgesi alındı-
    
     MEVKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsmail Ünver, 2011 yılında Konyanın, 259 Yatırım Teşvik Belgesi ile İstanbuldan sonra en çok Yatırım Teşvik Belgesi alan il olduğunu ve bu belgeler kapsamında sağlanan istihdama bakıldığında 6 bin 930 kişi ile Konyanın 3. sırada yer aldığını söyledi.
     Bu rakamların Konyanın ilgili sektörlerde büyüme hızını ve potansiyelini en iyi şekilde ortaya koyduğunu belirten Ünver, Toplam tarım alanı ve toplam tahıl miktarının yanı sıra buğday, şeker pancarı, arpa, kuru fasulye, havuç, yumurta ve süt üretiminde lider olan Konyanın, bundan sonra da daha fazla yatırım, daha fazla üretim yapacağını öngörüyoruz. Konya gün geçtikçe cazibesi artan bir yatırım şehri olma yolunda ilerlemektedir diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Konya Ovası Türkiyeyi doyuruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER