Köylülerin işbirliği 4,5 milyonluk yatırıma dönüştü

Köylülerin işbirliği 4,5 milyonluk yatırıma dönüştü -Eskişehirde 2010 yılında 30 kişi tarafından oluşturulan 450 bin lira sermayeyle kurulan Yakakayı Köy Kalkınma Kooperatifi 2 yılda 4,5 milyon lira değerine ulaştı -Kooperatif Müdü


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Eskişehir merkeze bağlı Yakakayı köyünde, 2010 yılında köy halkından 30 kişi tarafından 450 bin lira sermayeyle kurulan Yakakayı Köy Kalkınma Kooperatifi 2 yılda 4,5 milyon lira değerine ulaştı.
     Yakakayı Köy Kalkınma Kooperatifi Müdürü Rahmi Zabit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında köyde 30 kişinin biraya gelerek kişi başına 10ar büyükbaş hayvanla ve toplam 450 bin liralık sermayeyle kooperatifi kurduklarını kaydetti.
     Kooperatiflerinin her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Zabit, şöyle konuştu:
     450 bin liralık bir sermayeyle kurulan kooperatifimiz şu anda 4,5 milyon lira değerinde bir kooperatife ulaştı. Şu anda 330 olan hayvan sayımızı gelecek yıl 450ye çıkartacağız. 330 hayvanımızın 165i süt veren inek, geriye kalanlarını dana ve düveler oluşturuyor. Toplam 50 bin metrekare alana sahimiz. Bu tip işletmelerin yayılmasından fayda var. Kooperatiflerde hizmet daha kolay oluyor. Hayvanlar dağınık olmadığından üretimde ve aşılamada zorluk çekilmiyor.
    
     -Süt üretiminde Hollandayı tahtından indirmeliyiz-
    
     Zabit, süt ürünleri satışı yapan özel ve büyük bir şirkete aylık 70 ton süt satışı yaptıklarını bildirdi.
     Gelecek yıl hedeflerinin günlük 6 ton süt üretmek olduğunu anlatan Zabit, şöyle devam etti:
     Yeni düveler getirdik. Bunlardan elde edeceğimiz yavruların günde 35 litre süt üreten inekler olmasını hedefliyoruz. Şu anda iyi yoldayız. Her geçen gün karlılığımız artıyor. Avrupa ve dünyanın istediği standartlarda süt üretiyoruz. Bizim ürettiğimiz sütten rahatlıkla bebek maması yapılır. İneklerden el değmeden sağılan süt, direk soğutma tankına gidiyor. Sütümüzün litresini 1 lira 18 kuruştan satıyoruz. Ancak bu yeterli değil. Yem girdileri bizi zorluyor. Yem giderleri düşerse talebimiz yüksek olmaz. 50 kilogramlık bir çuval yem 38 lira. Bu da bizi zorluyor. Türkiye süt üretmelidir. Süt üretiminde Hollandayı tahtından indirmeliyiz. Avrupanın bize ihtiyacı var.
     Zabit, kooperatifin kurulmasında emeği geçen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekere teşekkür etti.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Köylülerin işbirliği 4,5 milyonluk yatırıma dönüştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER