Kozana Dioscoridesin heykelinin dikilmesi girişimi

Kozana Dioscoridesin heykelinin dikilmesi girişimi


ADANA (A.A) - Kozanda, modern botanik biliminin kurucularından biri olarak kabul edildiği ve döneminde yaptığı çalışmalarla günümüz bilim insanlarının çalışmalarına ışık tuttuğu belirtilen Yunanlı hekim ve farmokoloji bilgini Dioscoridesin heykelinin dikilmesi için girişimde bulunulduğu bildirildi.
     Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, yazılı açıklamasında, Eczacılar Vakfı Kurucu Üyesi ve Türk Eczacılar Vakfı Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaçı TBMMde ziyaret ettiğini ve Roma döneminde yaşamış olan Yunanlı hekim ve farmakoloji bilgini Anavarzalı Dioscorides Pedaniusun heykelinin Kozana yapılması için destek istediğini belirtti.
     Özgan, modern botanik biliminin kurucularından kabul edilen ve yaptığı çalışmalarla kendisinden sonra gelen bilim insanlarının çalışmalarına ışık tutan Anavarzalı Dioscoridesin yaşadığı bölgeye heykelinin yapılmasının Kozanın tarihi kadar sahip olduğu zengin bitki örtüsünün tanıtımına da katkı sağlayacağı kaydetti.
     Özgan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Kozan zengin tarihinin yanında zengin bir bitki örtüsüne de sahiptir. Bu bölgedeki bitkilerin birçok hastalığa şifa olduğu bilinmektedir. Dioscorides, MS 1. yüzyılda bölgemizde yaşamıştır. Yaptığı çalışmalarla kendisinden sonra gelen nesillerin bilim adamlarının çalışmalarına ışık tutmuştur. En önemli eseri olan Peri Hyles iatrikes adlı kitabı, 16. yüzyılda farmakoloji biliminin temel başvuru kitabı olarak kabul edilmiştir. Böyle bir değerin bölgemizde yaşamış olması ve bunun tanıtımın yapılması tarih ve kültürümüzün, ilçemizin tanıtımına önemli katkı sağlayacaktır. Bu amaçla, şehir girişindeki tarihi Roma köprüsü civarında Dioskoridesin heykelini yapmayı planlıyoruz. Bu çalışmamızda desteğini esirgemeyeceğini belirten milletvekilimiz Mehmet Domaça da teşekkür ederiz.
     Özganın milletvekili Domaçı ziyaretinde AK Parti Adana Milletvekili Ali Küçükaydın, AK Parti Kozan İlçe Başkanı Yusuf Bilgili ve Kozan Organize Sanayi Müdürü Fatih Aydının da bulunduğu bildirildi.
    
     Muhabir: Volkan Varan
     Yayıncı: Anıl Bağrık
<< Önceki Haber Kozana Dioscoridesin heykelinin dikilmesi girişimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER