Kronik yorgunluk, kadınlarda erkeklere oranla 6

Kronik yorgunluk, kadınlarda erkeklere oranla 6 kat fazla görülüyor


ANTALYA (A.A) - Medical Park Antalya Hastane Kompleksi İç Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr Ezel Taşdemir, kronik yorgunluk sendromunun kadınlarda erkeklere oranla 6 kat daha fazla görüldüğünü bildirdi.
     Taşdemir, yaptığı yazılı açıklamada, kronik yorgunluk sendromunun 6 aydan uzun süren yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, eklem ağrısı, kas ağrısı, uyku bozukluğu, psikiyatrik yakınmalarla panik atak, sinirlilik olarak kendini gösteren multisistemik durum olduğunu belirtti.
     Ön önemli özelliğinin hayatın belli, bilinen bir zamanında başlaması, yani tüm yaşam boyunca olmaması, dinlenmekle geçmemesi, iş, sosyal yaşam ve özel yaşam aktivitelerinde belirgin azalmaya yol açması olduğunu vurgulayan Taşdemir, şunları kaydetti:
     Kronik yorgunluk sendromu, kadınlarda erkeklere oranla 6 kat daha fazla görülür. Bunun nedenleri beş ana başlıkta toplanabilir. Bunlar infeksiyon ajanlar, bağışıklık sistemi ile ilgili nedenler, hormonal nedenler, nöral nedenler ve beslenme bozukluğudur. Hastalığın şiddeti hafif formdan çok ağıra kadar değişebilmektedir. Tedavi seçenekleri arasında, antiviral tedavi, antidepresan tedavi, kognitif davranışçı tedavi, diyet tedavileri, fizik tedavi ve egzersiz bulunmaktadır. Birçok hastalıkla ortak bulgulara sahip bu durumun tanısı için semptomları olan kişilerin, ayırıcı tanı için iç hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir.
     Taşdemir, kronik yorgunluk sendromunun spesifik bir laboratuvar bulgusunun olmaması nedeniyle tanısının güç konulduğunu anlattı.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kronik yorgunluk, kadınlarda erkeklere oranla 6 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER