KTO Başkanı Öztürk:

KTO Başkanı Öztürk: -Türkiye şu an için dünyanın güvenli limanlarından biri konumunda. 2013te yabancı yatırımların artmasını ve sıcak para girişinin devam etmesini bekliyoruz


KONYA (A.A) - Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiyenin şu an için dünyanın güvenli limanlarından biri konumunda olduğunu, 2013te yabancı yatırımların artmasını ve sıcak para girişinin devam etmesini beklediklerini belirtti.
     Öztürk, yaptığı açıklamada, küresel krizin başladığı 2007 yılından bu yana geçen süreye rağmen, 2013 yılı başında dünya ekonomisinde istikrarın hala sağlanamadığını gördüklerini bildirdi.
     Gelişmiş ekonomilerde zayıf büyüme ve yüksek işsizlik sürerken avro bölgesinde kamu borç krizi kaynaklı güven bunalımının devam ettiğini ifade eden Öztürk, Türkiyeyi de çok yakından ilgilendiren küresel ekonominin önünde 2013 yılında devam edecek olan bazı risklerin bulunduğunu aktardı.
     Avro bölgesinde devam eden borç sarmalı, güven sorunu, ABDdeki mali belirsizlikler, gelişmekte olan ülkelerdeki büyümenin sert biçimde yavaşlaması ve yüksek seyreden emtia fiyatlarının 2013 yılında Türkiyeyi etkilemeye devam edeceğini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:
     2010 ve 2011de görülen yüksek büyüme rakamlarının ardından 2012 yılına küresel ekonomideki belirsizlikler devam ederken Türkiye yumuşak iniş süreciyle girmişti. Beklentimiz olduğu gibi 2012 gerçekten de ekonominin yavaşladığı bir yıl oldu. Beklentilerin altında gerçekleşen bu yavaşlamayla birlikte yılın başında öngörülen yüzde 4lük büyüme hedefinin ardından yılın ikinci yarısında yüzde 3,2ye çekilen 2012 büyüme beklentisi yüzde 3ün de altına indi. Ekonomi yönetimimiz 2011 yılında gerçekleşen yüksek cari açık sebebiyle 2012 yılında yumuşak iniş için bazı önlemler aldı. Merkez Bankasının para politikasını sıkılaştırması ve ithalattan alınan vergilerin artışı sayesinde cari açık düşmeye başlamışsa da yumuşak inişin sertleştiğini, yılın ikinci yarsının başından itibaren reel sektörde durgunluğun arttığını görmekteyiz
    
     -Dünyada Türkiye, Türkiyede ise Konya güvenli bir liman
    
     Öztürk, dünya ekonomisinde aşağı yönlü risklerin 2013te de devam etmesini beklediklerini, küresel belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisinin dayanıklılığının korunması açısından son yıllarda uygulanan ihtiyatlı mali ve ekonomik politikaların devam edeceğinin görüldüğünü dile getirdi.
     İhracatın ve büyümenin 2012 yılına göre ekonomiye katkısının artacağına değinen Öztürk, açıklamasında şunlara yer verdi:
     Türkiye şu an için dünyanın güvenli limanlarından biri konumunda. 2013te yabancı yatırımların artmasını ve sıcak para girişinin devam etmesini bekliyoruz. İç piyasaların da 2013ün ikinci yarısından itibaren olumlu gelişmelere vereceği tepkiyle rahatlayacağını, işlerin açılacağını düşünüyoruz. Özellikle son on yılda küresel ekonomiye entegre olan Konya ekonomisi yurt içi ve yurt dışındaki gelişmelerden etkilenmesine rağmen, Türkiye ortalamasının üzerinde büyümesine devam etmektedir. Dünyada Türkiye, Türkiyede ise Konya güvenli bir liman özelliğindedir. Konyaya yapılan yerli ve yabanı yatırımlar fazlasıyla kar etmektedir. Açılan şirket sayısında ve teşvikli yatırım sayısında Konyanın ilk sıralarda olması bunun göstergesidir. Yapılan yatırımların karşılığını fazlasıyla veren Konya, diğer büyük yatırımlara da eskisine göre daha kolay ulaşacaktır. Bu açıdan 2013te de Hükümetimizin Konyaya ilgisinin devam edeceğine inanıyoruz.
    
     Muhabir: Mümin Altaş
     Yayıncı: Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber KTO Başkanı Öztürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER