Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Zengin: Havuz ve deniz suyunun kulağa girmesi sonucu kulak tıkanıklığı ve kulak iltihapları olabilir


KÜTAHYA (A.A) - Özel Medline Kütahya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Akın Zengin, havuz ve deniz suyunun kulağa girmesi sonucu kulak tıkanıklığı ve kulak iltihapları oluşabileceğini bildirdi.
     Op. Dr. Zengin, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarının vazgeçilmez eğlencesi havuzların dikkat edilmediğinde birçok hastalığa neden olabileceği uyarısında bulundu.
     Havuz ve denize girildiğinde dikkatli olunması gerektiğini belirten Op. Dr. Zengin, şöyle devam etti:
     Havuz ve deniz suyunun kulağa girmesi sonucu kulak tıkanıklığı ve kulak iltihapları olabilir. Özellikle kulak zarı delik olanlarda orta kulakta iltihaplanmalar gelişebilir. Dış kulak yolunda normal olarak bulunan kulak salgısı, havuz veya denize girildiğinde ıslanıp şişer ve dış kulak yolunu kapatır. Mikropların üremesine elverişli ortam oluşturur ve böylece bakteriler veya mantarlara bağlı dış kulak yolu enfeksiyonlarına yol açar. Bu durumda genellikle tıkanıklıkla kulak önünde basma ile oluşan ağrı, akıntı ve şişlik oluşabilir. Böyle bir durumda mutlaka su ile temastan kaçınılmalı ve bir kulak burun boğaz uzmanıyla görüşülmelidir. Ayrıca dezenfeksiyonun yetersiz olduğu havuzlarda ishale neden olan mikroplar, hepatit A virüsü, özellikle kadınlarda vajinal akıntıya neden olan mantar, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı da görülebilir.
    
     -Nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda dalış yapılmamalı-
    
     Op. Dr. Zengin, enfeksiyona maruz kalmamak için havuz veya denize girmeden kulakların bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından kontrol edilmesini önerdi.
     Kanalizasyon karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında denize kesinlikle girilmemesi gerektiğine dikkati çeken Op. Dr. Zengin, şunları kaydetti:
     Durgun ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizde yüzülmemeli. Kulaklarına tüp takılmış olanlar veya orta kulak iltihabı gibi kulak zarının delik olduğu durumlarda daha dikkatli olunmalı. Vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar veya plastik kulak tıkaçları kullanılmalı. Mümkünse baş suya sokulmamalı. Nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda dalış yapılmamalı. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıkaçları kullanılmalı. Dalma sırasında meydana gelen basınç değişikliği vücut tarafından ayarlanamaz ise barotravma denilen olay meydana gelir. Bu durumda kulak zarında basit kanamalardan kulak zarı yırtılmaları, orta kulak enfeksiyonları, hatta iç kulak ve denge sistemi hasarına kadar değişik sorunlara yol açabilir. Gelişebilecek ishal, solunum sistemi, cilt, kulak ve göz enfeksiyonlarında mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalı.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER