Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Antalyada

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Antalyada -Bakan Ömer Çelik: -Biz turizme baktığımızda turizmdeki stratejimizi yenilemek, güncellemek, geliştirmek gibi kavramlarla yetinemeyiz. Artık değişen dünyada biz turizmi geliştirmeyeceğiz, b


ANTALYA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Biz turizme baktığımızda turizmdeki stratejimizi yenilemek, güncellemek, geliştirmek gibi kavramlarla yetinemeyiz. Artık değişen dünyada biz turizmi geliştirmeyeceğiz, bütün kazanımlarımızı sizle birlikte koruyarak turizmi yeniden icat edeceğiz dedi.
     Çelik, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından Antalyada Kundu turizm bölgesindeki bir otelde düzenlenen yemeğe katıldı.
     Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, Antalyayı turizm sektörünün öncüsü, itici gücü ve merkezi olarak değerlendirdi. Bunu bir örnekle anlatan Çelik, Bir filmde bir kişi hızlı okuma kursuna gidiyor ve kurs sonrası 4 ciltlik bir kitabı 20 dakikada okuduğunu söylüyor. Başka birisi de ona aklında ne kaldı- diye soruyor. Verdiği cevap ise Olay Moskovada geçiyor oluyor. Bana da Turizm Bakanlığı nedir- diye sorsalar ben de Olay Antalyada geçiyor derim dedi.
     Antalyanın turizm açısından bir marka olduğunu ve bu markanın Türkiyenin sınırlarının ötesine geçtiğini ifade eden Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu markanın daha da gelişmesi için çaba harcayacağını kaydetti. Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı olarak paralel makamının Antalya olacağını bildirdi.
     Turizm sektöründe çeşitli sorunların olduğundan haberdar olduklarını dile getiren Bakan Çelik, Sorunları alt alta yazıp, çözmek gerçek sorunu çözmez. Zaten bunları normal mekanizmalar yapıyor. Biz önümüze hep beraber büyük bir vizyon koyacağız, bunları takip ederek, önceliklerimizi belirleyeceğiz ve bu doğrultuda karşımıza çıkan sorunları çözeceğiz diye konuştu.
     Türkiyede son 10 yılda hem nitelik hem de nicelik alanında önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Çelik, Türkiyenin son 10 yılda sessiz bir devrim gerçekleştirdiğini, bunu halkın yaptığını anlattı.
     Son 10 yılda Türkiyenin demokratik standartlarının Avrupa Birliğine üye ülkelerin standartlarına ulaştığına dikkati çeken Bakan Çelik, Türkiyenin hem ekonomisiyle hem de demokrasisiyle dünyaya model olan bir ülke haline geldiğini kaydetti. Bakan Çelik, sözlerine şöyle sürdürdü:
     Bugün güçlü ekonomiler sarsıntı geçirirken Türkiyenin ekonomisi dimdik ayaktadır. Türkiyenin tam ortasından bir hat çizin, güneyimizde Arap baharı denilen bölgede 300 yıllık dengeler değişirken, bütün dengeler altüst olurken, orada büyük demokrasi sancıları yaşanırken, Türkiye demokrasisiyle bir modeldir. Bu hattın yukarısına baktığımızda güçlü ekonomileri olan AB ülkeleri bugün büyük bir ekonomik krizle karşı karşıyadırlar. Türkiye güçlü ekonomisiyle de kuzeyindeki ülkeler için bir model. Yani aynı anda hem demokrasisiyle hem ekonomisiyle model olma bakımından Türkiye dünyada biricik ve tek bir ülkedir.
     Turizm denilince o ülkenin demokrasisi, dış politikası, ekonomisi, kentleşmesi, eğitimi, sağlığı gibi bütün standartların akla geldiğini söyleyen Çelik, turizmin doğrudan evrensel ve doğrusal bir kavram olduğunu ifade etti.
     Turizmin dünyadaki gelişmelerle doğrudan ilgili bir kavram olduğunun altını çizen Çelik, Etrafımızda 300 yıllık dengeler değişiyor ama Türkiye yaşanan gelişmeleriyle dünyanın gözdesi haline geliyor. O zaman biz turizme baktığımızda turizmdeki stratejimizi yenilemek, güncellemek, geliştirmek gibi kavramlarla yetinemeyiz. Artık değişen dünyada biz turizmi geliştirmeyeceğiz, bütün kazanımlarımızı sizle birlikte koruyarak turizmi yeniden icat edeceğiz dedi.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak elde edilen kazanımların farkında olduklarını söyleyen Çelik, bakanlığın sivil bir bakanlık olduğunu, turizm yatırımcılarına, müteşebbislere, dünyaya açık bir bakanlık olduğunu ifade etti.
     Turizmden elde edilen gelirlerle ilgili açıklamada bulunan Bakan Çelik, eski Bakan Ertuğrul Günayın girişimleriyle hesaplama yönteminin değiştiğini, daha gerçek sonuçlar elde edildiğini belirtti. Turizmin milli gelirin oluşmasında ve Türkiyenin ekonomik standardının yükseltilmesinde öncü bir sektör olmanın ötesine geçtiğini vurgulayan Çelik, turizmin Türkiyenin geleceğinin stratejik sektörü haline geldiğini kaydetti.
     Turizmin Türkiyenin demokrasisinden, ekonomisinden, dış politikasından aldığı her girdiyi geri dönüşüm sağladığını anlatan Çelik, Turizm en doğru en stratejik alan olarak önümüze çıkmaktadır. Tek başına turizm yatırımcıları, müteşebbisleri, milli eğitimden sağlığa, ülkenin bütün kazanımlarından, ülkenin bütün tarihinden ve diğer birikimlerinden faydalanmak zorunda olduğumuz bir sektör dedi.
    
     -50 milyar dolarlık hedefe daha önce ulaşabiliriz-
    
     Kültür ve Turizm Bakanlığının birleştirilmesinin ardından kültürün turizmin bir tüketimi olarak değerlendirildiğini ifade eden Çelik, bunun turizm ve kültür kavramları açısından yanlış olduğunu kaydetti. Kültürün başlı başına bir kıymet olduğuna işaret eden Çelik, kültür başlı başına ele alındığında ve kültür programları bu şekilde geliştirildiğinde bu milletin kültür milleti olmasının sağlanacağını, turizme büyük katkıları olacağını bildirdi.
     Kültür ve turizm alanında tek tek sorunların olduğunu, ancak asıl temel unsurun bu olmayacağını belirten Çelik, sözlerine şöyle devam etti:
     Asıl yapmamız gereken Türkiyenin dünyadaki kültür ve turizm imajını büyütmek ve güçlendirmektir. Enerjimin büyük bir kısmını bunun için harcayacağım. Eğer siz kararlıysanız, varsanız bizim 50 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşmak için 2023e beklememize gerek de yok, tahammülümüz de. Biz bunu çok önce yakalarız, siz varsanız bu hedefi daha önce gerçekleştirmeye ben varım. Bizim sorunlarımızın altını çizerek, sektörü bir ağlama duvarına dönüştürerek, sorunlarımızın içinde yuvarlanarak kaybedecek vaktimiz yok. Bütün bu sorunları çözme noktasında irademiz tam. Sizler zaten tüm bu engelleri, sorunları aşarak gelmişsiniz. Vizyonumuzu ortaya koyacağız, bunu paylaşacağız ve önceliklerimizi belirleyeceğiz. Yani artık Kartacayı savunma zamanı bitti, Romaya saldıracağız, hep beraber.
    
     -Turizm değerlendirmesi-
    
     Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, turizm alanında önemli bir başarıya imza atıldığını, ancak bu başarının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini ifade etti. Turizm alanında güven unsuruna önem verdiklerini, bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını anlatan Altıparmak, denetimler yaptıklarını, başarılı sonuçlar elde ettiklerini dile getirdi.
     Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiyenin turizm alanında 1980lerde başlayan bir başarı öyküsü yazdığını kaydetti. Turizm alanında en fazla misafir ağırlayan ülkeler sıralamasında Türkiyenin bugün 6ncı sırada yer aldığını ifade eden Ayık, Türkiye aslında turizmde sürdürülebilir büyümeyi sağlamış ülkelerden birisi olmuştur dedi.
     AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır da dünyada ve Türkiyede hızlı değişimler yaşandığını ifade etti. Türkiyenin son 10 yılda özellikle ekonomide, siyasette gösterdiği istikrarlı duruşuyla dünya ülkeleri arasında ilk 20ye girmeyi başardığını kaydeden Çorabatır, turizm alanında da ilk 6ya yükseldiğini bildirdi.
     Türkiyede geçen yıl turizmden 29,3 milyar dolar gelir elde edildiğini, Antalyanın turizm gelirinden aldığı payın da yüzde 35 civarında olduğunu kaydeden Çorabatır, Antalyanın Türkiyede turizmi açısından önemli bir yeri bulunduğunu belirtti.
     Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Menderes Türel ve Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Antalyada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER