Kültür ve Turizm Bakanı Günay Hatayda

Kültür ve Turizm Bakanı Günay Hatayda -Türkiyeyi arkeoloji alanında bir şantiyeye dönüştürdük. Çünkü Türkiye dünya arkeolojisinin en önemli merkezlerinden -Şu anda Türkiyede 12si proje, 17si uygulama olmak üzere 29 y


HATAY (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiyeyi arkeoloji alanında bir şantiyeye dönüştürdük. Çünkü Türkiye, dünya arkeolojisinin en önemli merkezlerinden dedi.
     Günay, Küçükdalyan beldesinde inşaat çalışmaları devam eden Hatay Arkeoloji Müzesindeki incelemelerinin ardından yaptığı konuşmada, Türkiyenin en büyük arkeoloji müzesini Hatayda yaptıklarını söyledi.
     Hatayda 32 bin 750 metrekare kapalı alanı ve teşhir mekanı 11 bin metrekare olan bir müze inşaatının devam ettiğini vurgulayan Günay, bu kadar büyük bir alanın bir günde gezilmesinin mümkün olmadığını, burada günlerce gezilen bir arkeoloji müzesi yapmaya çalıştıklarını ve bunun da Türkiyeye çok yakışacağını belirtti.
     Türkiyede yapılan kazılarda her gün dünya arkeoloji biliminin tarihine geçecek olan ünik, özgün, eşsiz eserler bulduklarını ifade eden Günay, Şu anda Antakya müzemizde, depolarda 35 bini aşkın eserimiz bulunuyor. Biz bunlarının sadece 2 binin altında bir rakamı sergileyebiliyoruz. Burada çok daha büyük sergi mekanlarına kavuşacağız. Gerçekten dünya tarihini geçebilecek metre karede hem mozaik hem de bunun dışındaki eserleri sergileyeceğiz. Bu bölgeyi Hataydan başlayıp Vana kadar uzanan bir müzeler bölgesi yapmaya, şehir, tarih, kültür turizminin dünyaca bilenen bir özel barış noktası, özel destinasyon bölgesi haline getirmeye çalışıyoruz diye konuştu.
     2011 yılını 30 milyonun üzerinde turistle kapattıklarına dikkati çeken Günay, Türkiyenin, turizmden 25 milyar dolardan fazla gelir elde ettiğini bildirdi.
     Türkiyede sadece deniz kıyısı turizmi yapılmaması gerektiğini belirten Günay, Çünkü Türkiyenin sivil mimarlık örnekleri, ören yerleri, çeşitli dinlerin ibadet merkezleri, camileri, mescitleri, medreseleri, manastırları, kiliseleri, sinagogları ve eskiden kalma şatoları, kral sarayları, bey mekanları, bütün bunlar gerçekten dünya çapında. Büyük bir zenginlik taşıyor ve biz bunu turizmin sunumu içerisine katmaya çalışıyoruz. Şu anda Türkiyede 12si proje, 17si uygulama olmak üzere 29 yeni müze üzerinde çalışıyoruz dedi.
    
     -Yeni müze projeleri-
    
     Yeni müze projelerini anlatan Günay, şöyle devam etti:
     Geçen yıl yenilediğimiz ve Başbakanımızın toplu açılışlar dahilinde açılışını yaptığı Kahramanmaraş Müzesine gideceğim. İçerisinde son derece özgün eserler bulunduran ve özgün sergileme mekanlarına kavuşmuş Kahramanmaraş Müzesini ziyaret edeceğiz. Gaziantep Müzesini geçen yıl eylül ayında açtık. Şanlıurfada bir müzenin temelini de inşallah Ramazandan sonra atmayı hedefliyoruz. Vanda bir müze açmayı düşünüyoruz. Van biliyorsunuz bir deprem yaşadı. Depreme rağmen bölgedeki çalışmaları ertelemedik. Bu yaz içerisinde Vanda çok büyük çaplı bir müzenin temelini atacağız. Diyarbakırda bölgenin en büyük arkeoloji müzelerinden birini, 12 tescilli tarihi binayı restore ederek kale içerisinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Ahlat, dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığıdır. Yakın yıllara kadar bakımsızdı, Ahlatı bu yıl içerisinde büyük bir gururla gezebileceğimiz bir yeni mekan haline getiriyoruz. Taşları yeniliyoruz, ayağa kaldırıyoruz. Burada dünyanın en büyük mezar taşları var, ayağa kaldırıyoruz. Yürüme yollarını yeniden yapıyoruz. Ziyaretçi karşılama mekanları oluşturuyoruz. Nemrutta hem Malatya hem Adıyaman yönünden ziyaretçi karşılama merkezleri yapacağız.
     Ama benim hayalim Adıyamana da bir büyük müze yaparak Nemruttaki eserleri daha ciddi bir koruma altına alarak ve daha bilimsel derinliği artmış bir kazı çalışmasını başlatmak. Bunun dışında sadece bu bölgede değil, Türkiyenin öteki bölgelerinde de müze çalışmalarımız var. Ağustos ayında Akhisar Müzesinin açılışı var. Manisada bir müze için protokol imzaladım geçen hafta. Denizlide yeni bir müze yapmanın hazırlığı içerisindeyiz. Bir daha söylüyorum. Türkiyede proje ve uygulama çerçevesinde 30a yakın yeni müzemiz var. Antalya Arkeoloji Müzesinin içerisinden etnografya müzesini kale içine alarak Antalya Arkeoloji Müzesinin çapını genişleteceğiz. Tabi İzmire de yeni ve büyük bir müze hayalimiz var. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz. Uşakta yeni müze çalışmamız var. Türkiyeyi arkeoloji alanında bir şantiyeye dönüştürdük. Çünkü Türkiye dünya arkeolojisinin en önemli merkezlerinden. İddiayla söylüyorum Türkiye dünyanın en önemli arkeoloji merkezlerinden birisidir.
     Ankaraya dünya çapında yeni büyük bir müze yapmaya çalıştıklarına da değinen Günay, Hataydaki müzenin Cumhuriyetin 90. yılı olan 2013 yılının ekim ayında açılmasını hedeflediklerini ifade etti.
     Tell Tayinat höyüğünde yapılan kazı çalışmasında bulunan kral heykelini yeni yapılan Arkeoloji Müzesinin kralı ilan eden Günay, ona müzede özel bir bölüm ayıracaklarını söyledi.
     Ellerinde çok sayıda heykelin olduğunu, ancak bunların benzerlerinin Atina ya da Romaya gidildiği zaman da görülebileceğini vurgulayan Günay, Hataydaki aslan heykelinin dünyada başka benzerlerinin bulunmadığını kaydetti.
     Gaziantepte Çingene Kızının simge olduğunu belirten Günay, Tell Tayinat höyüğünde bulunan heykelin de Hatay için bir simge olduğunu sözlerine ekledi.
     İncelemelerde Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ve bazı kurum müdürleri de hazır bulundu.
    
     Muhabir: Abdulgafur Kılıç-Ömer Soylu / İsmihan Özgüven / Anıl Bağrık
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay Hatayda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER