Kültür ve Turizm Bakanı Günay:

Kültür ve Turizm Bakanı Günay: Yeni AVMler yapılmalı ama plana düzene bağlanmalı. O yerin trafiği, esnaf gözetilerek yapılmalı. Her alanda dikkatimizi korumalıyız. Bir yandan gelişmemiz, kalkınmamız, bir yandan da bizi biz yapan özü


İZMİR (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yeni AVMler yapılmalı ama plana düzene bağlanmalı. O yerin trafiği, esnaf gözetilerek yapılmalı. Her alanda dikkatimizi korumalıyız. Bir yandan gelişmemiz, kalkınmamız, bir yandan da bizi biz yapan özümüzü yok etmememiz gerekiyor dedi.
     Günay, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini (İESOB) ziyaretinde yaptığı konuşmada, 2003 yılında İzmire 3 bin kruvaziyer yolcusunun geldiğini, geçtiğimiz yıl bu sayının 500 bine ulaştığını, bu yıl ise rakamın 600 bine ulaşmasının hedeflendiğini belirtti.
     Bu turizm çeşitliliğinde son 10 yılda 200 kat artış olduğunu kaydeden Günay, İzmirin potansiyeli göz önüne alındığında aslında bu rakamın da az olduğunu, geçmiş yıllardaki ihmalin buna sebebiyet verdiğini dile getirdi.
     Günay, İzmire gelen ziyaretçilerin otobüslerle Bergamaya, Efese gidip akşam gemide yemek yemelerini amaçlamadıklarını, turistlerin şehri gezmelerini, kentin lokantalarını, çarşılarını dolaşmalarını, İzmirin lezzetli mutfağını tatmalarını, herhangi bir Avrupa şehrini değil Türkiyenin tarihle iç içe yerlerini gezmelerini istediklerini vurguladı.
     İESOB Başkanı Zekeriya Mutlunun alışveriş merkezleriyle (AVM) ilgili taleplerini içtenlikle paylaştığını belirten Bakan Günay, İstanbul ve Ankarada alışveriş şenlikleri düzenlediklerini, bu şenliklerde hep, yerli, yabancı ziyaretçiler elbette AVMleri gezecek ama Ankaradaki Saman Pazarı, İstanbuldaki Kapalıçarşı kapanırsa çok sıradanlaşırız dediğini anlattı.
     Bakan Günay, dünya çapında iddialı AVMler yaparken geleneksel çarşıların da standartlarını yükseltmeye özen gösterilmesi gerektiğini dile getirerek, Bu da geleneksel çarşılarımızın, yeme içme yerlerimizin standartlarını yükseltmemizle mümkün dedi.
     İzmir Limanının kent esnafının duyarlılıkları dikkate alınarak yapılması gerektiği kaydeden Günay, Kruvaziyer yolcusunu oraya (limana) hapsedip İzmir halkını mahrum etmemeli. Belki Konak Pier çapında bir yer olabilir. Bunu arkadaşlarımla paylaşacağım. Ancak bizim planlamamız değil, Özelleştirme İdaresinin planlaması ama paylaşacağım şeklinde konuştu.
     Günay, AVMlerle ilgili yasanın geciktiğine dikkati çekerek, Yeni AVMler yapılmalı ama plana düzene bağlanmalı. O yerin trafiği, esnaf gözetilerek yapılmalı. Her alanda dikkatimizi korumalıyız. Bir yandan gelişmemiz, kalkınmamız, bir yandan da bizi biz yapan özümüzü yok etmememiz gerekiyor dedi.
     İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise İzmirde kentin dört bir yanının AVMler tarafından kuşatıldığını, üstelik çok sayıda yeni AVM yapılmasının planlandığını, özellikle EXPO alanı planında AVM planlarının bulunmasının kendilerini üzdüğünü, bu konudaki kanunun bir an önce yasalaşmasını beklediklerini söyledi.
     Alsancakta inşa edilecek yolcu limanına her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını belirten Mutlu, limana AVM yapılmasının esnafı son derece üzeceğini dile getirdi.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan / Ramazan Ercan
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER