Kurbanı keserken sağlınızdan olmayın

Kurbanı keserken sağlınızdan olmayın -Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı İlgü: Kurbanlıklarda kesim öncesi ve sonrası yapılan kontrol, yaygın olarak görülen tüberküloz, brusella, kist ve şarbon gibi insan sağlığını tehd


EDİRNE (A.A) - Cihan Demirci - Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü, Kurbanlıklarda kesim öncesi ve sonrası yapılan kontrol, yaygın olarak görülen tüberküloz, brusella, kist ve şarbon gibi insan sağlığını tehdit eden hastalıkların tespiti açısından son derece önemli dedi.
     İlgü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede her yıl Kurban Bayramında 650 bin büyükbaş, yaklaşık 2 milyon da küçükbaş hayvanın kesildiğini söyledi.
     Kurban Bayramında kurbanlık seçiminin halk sağlığını etkileyebileceği için sağlıksız hayvanların tercih edilmemesi gerektiğini belirten İlgü, kurban alırken kulak küpesi olan hayvanların tercih edilmesini önerdi.
     İlgü, kurbanlık için tercih edilecek hayvanların pis kokulu, ishal ve tüylerinin mat olmaması gerektiğini dile getirerek, Kurbanlıklarda kesim öncesi ve sonrası yapılan kontrol, yaygın olarak görülen tüberküloz, brusella, kist ve şarbon gibi insan sağlığını tehdit eden hastalıkların tespiti açısından son derece önemli diye konuştu.
     Halk sağlığını tehdit eden hastalıkların yüzde 60ının hayvansal kökenli olduğunu vurgulayan İlgü, vatandaşlara veteriner kontrolünün yapıldığı yerlerden kurbanlık almalarını tavsiye etti. İlgü, kurbanlık seçerken hayvanların özellikle diş ve tırnaklarına bakıldığına dikkati çekerek, bu uygulamanın geçmişten gelen bir yöntem olduğunu ifade etti.
    
     -Kurban eti hemen tüketilmemelidir-
    
     Sadece diş, tırnak ve boynuzuna bakarak kurbanlık seçilmemesi gerektiğini anlatan İlgü, şunları söyledi:
     Vatandaşlarımız genellikle hayvanın süt dişinin düştüğünü gördüğünde, o hayvanı kurbanlık olarak belirliyorlar. Bilimsel olarak da 1 yaşındaki hayvanın birinci kesici ön dişi düşer. Bu da olgunlaşmak için bir kriter olarak görülür. Aslında en uygun seçim, boynuzdan, tırnaktan ve dişten değil, büyükbaş hayvan erginliğe eriştiğinde yani gelişim ortalamasında yüzde yetmiş gibi bir ağırlığa ulaştığında kesilebilir. Bu da gösteriyor ki 1,5 yaşa yaklaşmış hayvan kurban edilebilir. Küçükbaşta ise 1 yaşını geçmiş hayvan kurban edilmeye müsait duruma gelmiş sayılır.
     Kesim sonrası etlerin hemen parçalanmaması ve üst üste yığılmaması gerektiğini vurgulayan İlgü, üst üste yığılan etlerin kısa zamanda bozulduğunu kaydetti.
     İlgü, etler kesildikten sonra soğuk hava deposu gibi yerde bırakılmasının önemine değinerek, Etin soğuması tüketim açısından önemlidir. Eğer kesimhanede etlerin konulacağı bir yer yoksa etler evde soğuk bir ortamda işlem yapılmak için bekletilebilir. Ayrıca etler buzdolabında 5-6 gün dayanabilir. Etler uzun zaman zarfı içerisinde tüketilecekse derin dondurucuda eksi 18 derece ve üzerinde saklanmalıdır ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kurbanı keserken sağlınızdan olmayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER