Kuru kayısının devlet tarafından desteklenmesi talep

Kuru kayısının devlet tarafından desteklenmesi talep edildi -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ekere taleplerini içeren dosya sunan Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı Soğukpınar, kuru kayısının devlet tarafından de


MALATYA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekere taleplerini içeren dosya sunan Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı Erhan Soğukpınar, kuru kayısının devlet tarafından desteklenmesini istedi.
     Soğukpınar, yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Ekere sundukları dosyayla Malatyanın en önemli tarım ürünü kayısı için talep edilenleri açıkladı.
     Ulusal Kayısı Konseyi kurulması çalışmalarının hızlandırılarak, geniş katılımlı, Malatya Kayısı Müstahsili ve Malatyayı kucaklayan bir yapıya kavuşturulmasını talep eden Soğukpınar, üreticilerin ekonomik sıkıntıya düşmemesi için acil olarak devlet tarafından kredilendirilmesini önerdi.
     Kayısının faydalarının bilimsel verilerle bütün dünyaya yeterince anlatılamadığını belirten Soğukpınar, bilimsel araştırmalara ve Ar-Geye önem verilmesini istedi.
     Genel Tarım Politikasında birçok kuru meyvenin devlet tarafından desteklendiğini ifade eden Soğukpınar, kayısının da aynı kapsam içerisine alınmasını talep etti.
     Kayısıdaki kükürt oranının 2 bin PPMden 2800-3000 PPMlere çıkarılması gerektiğini belirten Soğukpınar, kayısının ihracat teşviklerinden faydalanabilmesi için, Ekonomi Bakanlığı ve ihracatçı birlikleri tarafından gerekli düzenlemelerin yapılmasını önerdi.
     Soğukpınar, kayısıdaki sorunları şöyle sıraladı:
     Malatyada kayısı entegre tesisinin olmaması, kayısı ihracatçıları arasındaki fiyat düşürücü haksız rekabet ve ithalatçı oyunları, iç pazarda kayısının yeterince tanınmaması, kayısı tanıtma fonu kesintisinin etkili bir tanıtım yapılabilmesi için yeterli düzeye çıkarılması, kayısıyla ilgili bir güç birliğinin oluşturulamaması, Kayısı İhtisas Borsasının hayata geçirilememesi, Malatya kayısının marka değerinin uluslararası boyuta taşınamamış olması.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber Kuru kayısının devlet tarafından desteklenmesi talep Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER