Libya heyeti Yalovada

Libya heyeti Yalovada -Türkiye ile işbirliği imkanlarını ele almak amacıyla aralarında siyasetçi, bürokrat, asker ve iş adamlarının bulunduğu Libya heyeti, Yalovaya geldi -Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler: -Libya


YALOVA (A.A) - Nedim Güler - Türkiye ile işbirliği imkanlarını ele almak amacıyla aralarında siyasetçi, bürokrat, asker ve iş adamlarının bulunduğu Libya heyeti, Yalovaya geldi.
     Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Termal ilçesindeki Limak Thermal Otelde konaklayan heyet ile ikili görüşmeler yaptıklarını belirterek, yeni Libyanın inşasında Türkiyenin önemli bir görev üstleneceğini söyledi.
     Güler, çok seçkin bir heyetin Türkiyede incelemelerde bulunduğunu ifade ederek Libyalı kardeşlerimizle tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Son derece seçkin, başarılı bir grup geldi. Bunların içinde iş adamları, komutanlar, bürokratlar var. Dolayısıyla Türkiyede yaptığımız çalışmaları, Libyanın geleceğine örnek olabilecek projeleri paylaşıyoruz. Bu paylaşımlar neticesinde Türkiye-Libya ilişkileri daha iyi bir noktaya gelecek diye konuştu.
     Libyada yeni bir dönem başladığına dikkat çeken Güler, şu bilgileri verdi:
     Burada eski hataların tekrarlanmasını istemiyoruz. Başta enerji olmak üzere, Türkiyede yaptıklarımızı onlara örnek olabilecek projeleri gösterdik. AK Partinin başarılı uygulamaları konusunda da paylaşımlarda bulunuyoruz. Onlara ışık tutacak örnekleri ifade ediyoruz. Demokratik bir Libya olacak. Demokrasinin bütün unsurlarının canlı bir şekilde oluşmasını arzu ediyoruz. Libyanın geleceğini birlikte şekillendirmeye çalışıyoruz. Yeni Libya farklı bir Libya olacak. Hem komşularıyla hem de Türkiye-Libya ilişkileri açısından, daha verimli bir ticareti de birlikte yürütecek. O da Libyanın kalkınması, refahı için önemli olacak. Ayrıca daha az istismar edilen bir ülke olacak. Bu da bir kardeşlik borcu olarak onlara bir görevimiz olarak düşünüyoruz.
    
     -O kadar çok kaynağa sahibiz, fakat...-
    
     Libya heyetinde yer alan Bingazi Milletvekili Farac Debis ise yavaş yavaş yeni bir ülke inşa etmeye başladıklarını ifade ederek, Birçok şeye sahibiz, bu kaynakları kullanarak ilerlemek istiyoruz. Birçok altyapı sorunumuz var. O kadar çok kaynağa sahibiz, fakat maalesef bugüne kadar doğru yönlerde kullanılmadı. Onları su yüzüne çıkarıp kullanmak, komşu ülkelerle ilişkilerimizi ilerletmek istiyoruz dedi.
     Debis, Bingazide ABD büyükelçisi ve çalışanlarının öldürülmesi olayına da değinerek, Devrimden veya devrim karşıtı olanlardan mı, dışarıdan mı içeriden mi onu sormak lazım. Biz büyükelçiyle öldürülmeden önce görüşmüştük. Kendileri bizlerle ne kadar mutlu olduğunu belirtmişti. Birçok insanla fikir alışverişinde de bulunmuştu. Bu işi bizlerden birinin yapacağına kesinlikle inanmıyorum. Bu devrime karşı olan insanlardan olabilir veya dış yardım alan insanlardan olabilir. Çok tartışılır bir konu. Hatta devrimci arkadaşlarımız onu kurtarmak için elinden gelen her şeyi yaptılar diye konuştu.
     Bingazi Bölge Komutanı Wissem Binhamid ise Libyanın şu anda güvenilir olup olmadığıyla ilgili soruyu, Şu an sınırlardaki güvenlik bir yere kadar denilebilir. Tam yüzde yüz güvenlik yok. Hemen herkeste silah var. Öldürülme olayıyla ilgili kesinlikle dışarıdan bir kaynak, yardım olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bunun soruşturması devam ediyor. Bununla ilgili ileri ki günlerde kesin sonuçları çıkacaktır şeklinde yanıtladı.
     Warrior Affairs Commission Bingazi Temsilcisi Khalid El Fallah ise Libya olarak Türkiye ile ilişkileri geliştirmek, Türkiyede aldıkları eğitimleri halklarına anlatmak istediklerini söyledi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Libya heyeti Yalovada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER