Likyanın ikinci sinagogu Limyrada bulundu

Likyanın ikinci sinagogu Limyrada bulundu -Antalyanın Finike ilçesine bağlı Turunçova beldesinde yer alan Limyra Antik Kentinde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında, Likya kentlerinin ikinci sinagogu ortaya çıkarıldı -Limyra


ANTALYA (A.A) - Mehmet Çakmak - Finikeye bağlı Turunçova beldesinde yer alan Limyra Antik Kentinde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında Likya kentlerinin ikinci sinagogunun bulunduğu bildirildi.
     Antik kentte 1969 yılından bu yana devam eden kazılarının bu yıl ki bölümünde, kentin doğu kapısı girişinde antik kente tarihi açıdan büyük değer katacağı düşünülen Likya kentlerinin ikinci sinagogu bulundu.
     Limyra Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Avusturya Arkeoloji Enstitüsünden Dr. Martin Seyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir dönem Likya Birliğine başkentlik de yapan Limyra Antik Kentinin tarihi değerinin, bulunan sinagogla daha da arttığını söyledi.
     Bu yıl ki çalışmaları sırasında, antik kentin doğu giriş kapısı yanında yürüttükleri kazılarda ilk önce cam atölyesi olduğunu düşündükleri bir yapı gördüklerini ifade eden Seyer, Önce bir banyo ve mikve, ardından da iki adet yedi başlı kabartma Menorah bulduk. Yaptığımız incelemede burada bir sinagog olduğu kesinlik kazandı dedi.
     Ortaya çıkartılan sinagog nedeniyle Likya kentlerinin Yahudiler için çok önemli olduğunu dile getiren Seyer, Likya kentlerinde yaşayan Yahudilere dini anlamda büyük özgürlükler tanındığını kaydetti.
     Ortaya çıkardıkları sinagogun bulunduğu alanın henüz küçük bir bölümünü kazdıklarını anlatan Seyer, şöyle devam etti:
     Ancak sinagogun çok büyük bir alanda olduğunu düşünüyoruz. Çünkü İmparator Theodosianus dönemindeki kanun gereği yeni bir sinagog yapılmamış, eski sinagog restore edilerek kullanılmış. Burada geniş ve zengin bir Yahudi topluluğu yaşamış. MS 6 veya 7. yüzyılda yapıldığını düşündüğümüz sinagog, Yahudiler ve Limyra Antik Kenti için çok önemli bir buluntu. Bu sinagog sayesinde Limyra kazılarına ve tarihine farklı açılardan bakma şansı elde ettik.
     Gelecek yıl da Limyradaki kazılarda sinagog alanında çalışacaklarını ifade eden Seyer, tamamen ortaya çıkartıldığında sinagogun Likya kentleri ve Limyra açısından çok önemli olacağını kaydetti.
     Bu arada Likya bölgesi kentlerindeki ilk sinagog, 2009 yılında Antalyanın Demre ilçesindeki Myra Antik Kentinde yürütülen kazılar sırasında bulunmuştu.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Likyanın ikinci sinagogu Limyrada bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER