Lise öğrencisinden toplu ulaşım projesi

Lise öğrencisinden toplu ulaşım projesi -Kütahyada bir lise öğrencisi, kent içi önemli noktalara ulaşımın sağlanması ve bireysel araç kullanımının azaltılması amacıyla raylı toplu ulaşım projesi geliştirdi -Sistem, elektrik motorları


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Sedat Gök - Kütahyada bir lise öğrencisi geliştirdiği toplu ulaşım projesiyle, kapsüldeki raylarda hareket edecek elektrik motorlu araçların, büyükşehirlerde trafik sorununa çözüm olması öngörülüyor.
     Nafi Güral Fen Lisesi 12nci sınıf öğrencisi Yunus Emre Gürcan AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 yıldır Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yarışmalarına katıldığını söyledi.
     Yüksek Hızlı Tasarruf başlıklı son projesinin, Eskişehirdeki bölge finallerinde sergileneceğini belirten Gürcan, çalışmasının çözüm aradığı sorunların başında, 21inci yüzyılda özellikle büyükşehirlerin en önemli sıkıntılarından olan trafiğin geldiğini bildirdi.
     Gürcan, kentlerde trafiğin çevre kirliliği, sağlık sorunları, zaman kaybı gibi bazı sorunları da beraberinde getirdiğini anlatarak, şöyle devam etti:
     Türkiyede her yıl ortalama 10 bin kişi trafik kazalarında, 30 bin kişi de kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Kanserden ölümlerin 3te biri, akciğer kanserinden kaynaklanıyor. Bu kanser türünün temel nedenlerinin başında sigara tüketimi ve kötü hava koşulları geliyor. Kötü hava koşullarının temel nedenlerini de fosil yakıt kullanımı ve çevreci enerjilerin fazla tercih edilmemesi oluşturuyor. Bununla beraber Türkiye, petrol olarak fakir bir ülke ve yabancı ülkelere bağımlıyız. Bu da ekonomimize çok büyük bir yük teşkil ediyor. Kaza, yan sanayi gibi masrafları hesaba bile katmıyorum. Araçların çokluğu, plansız şehirleşmeyi de doğuruyor. İstanbulda her gün 630 metre uzunluğunda araç, trafiğe katılıyor. Her bir araçta 1,3 kişi taşınıyor. Yani tek insanı taşımak için 1 ton ağırlığında koca mekanik kütleyi şehrin bir ucundan diğer ucuna götürüyoruz. Bu düşüncelerden hareketle şahsi işlerimizi görmek için bireysel araç kullanacağımız yerlere alternatif taşıma aracı geliştirmek istedim. Proje, Yüksek Hızlı Trenin kent içi toplu taşıma sistemine uyarlanmasıyla bireysel araç kullanımını azaltarak hızlı, güvenli ve az enerjiyle rahat ulaşım imkanı sunuyor.
    
     -Şeffaf kapsülde turistik gezi imkanı-
    
     Halkın günlük işlerini görmek, dinlenmek, eğlenmek için gittiği bölgelerin, kamu binaları, iş merkezleri, piknik alanları, turistik mekanlar olduğuna dikkati çeken Gürcan, projesindeki sabit hattın bu unsurların yoğunlaştığı yerlerden geçtiğini belirtti.
     Gürcan, bireysel araç kullanımının söz konusu mekanlarda daha fazla görülmesinden dolayı proje uygulandığında insanların kendi araçları yerine bu sistemi tercih edeceğini söyleyerek, Hattımız, turistik amaçlı kullanılması bakımından şeffaf kapsülden meydana gelecek. Bu tüplerde havasızlık oluşturulunca sürtünme oranının düşmesinden dolayı elektrik motorlu araçlar hızla hareket edecek dedi.
     Projesinin, raylı sistemler ve diğer sabit hatlardan farkını, basınçsız ortam sağlaması diye niteleyen Gürcan, araçların yüksek hızlara çok az miktarda enerji kullanıp çevreyi kirletmeden güvenli bir şekilde ulaşacağını sözlerine ekledi.
    
     -Hızlı, güvenilir, temiz ve çevreci bir sistem-
    
     Proje koordinatörü ve okulun fizik öğretmeni Cahit Bardakçı da hem temiz hem de çevreci bir enerji olmasından dolayı projede elektriği tercih ettikleri bilgisini verdi.
     Sürtünme azaldığı için enerji kullanımının azalacağına dikkati çeken Bardakçı, şunları kaydetti:
     Bütün şehirlerin en büyük meselesi, zaman kaybı. Projeyi Kütahya ölçeğinde değerlendirip uygulanabilirliğini belirledik. Proje, tüp tünel şeklinde birden fazla araç için toplu taşımayı öngörmüyor. Yüksek hıza ulaşabilen Yüksek Hızlı Tren modelinde bir sistem tasarlandı. Hızlı, güvenilir, temiz ve çevreye zarar vermeyen bir ulaşım modeli oluşturuldu. Bu modelleme, geliştirilerek pek çok şehirde uygulanabilir.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Lise öğrencisinden toplu ulaşım projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER