Macaristanın Ankara Büyükelçisinden AAya övgü

Macaristanın Ankara Büyükelçisinden AAya övgü -Büyükelçi Janos Hovari: Macar ve Türkler olarak babalarımızın, büyük babalarımızın miras ettiği yapıda yeni bir işbirliği kurmamız gerekir -Anadolu Ajansının rolü, bu bakımdan ço


KOCAELİ (A.A) - Tahir Turan Eroğlu - Macaristanın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Macar ve Türkler olarak babalarımızın, büyük babalarımızın miras ettiği yapıda yeni bir işbirliği kurmamız gerekir. Anadolu Ajansının rolü, işbirliği inşa etmek için çok önemli dedi.
     Hovari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Macarların Türk halkıyla yüzyılları bulan bir dostluğunun bulunduğunu belirterek, atalardan miras gelen bu işbirliğini sürdürmeye yönelik nelerin yapılması gerektiğine dair çalışmalar yürütülmesinin zorunlu olduğunu söyledi.
     Büyükelçi olarak 6 aydan beri Türkiyede olduğunu ifade eden Hovari, 2 ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için çalışmakla görevli olduğunu kaydetti.
     Her alanda Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediklerine dikkati çeken Hovari, şöyle konuştu:
     Macarlar ve Türler arasında uzun yıllara dayanan münasebetler var. Biz hem Macaristanı, hem Türkiyeyi biliyoruz, menşeimiz aynı, aynı kökten geldik. Biz istikbalimizin de aynı olduğunu düşünüyoruz. Macar ve Türkler olarak babalarımızın, büyük babalarımızın miras ettiği yapıda yeni bir işbirliği kurmamız gerekir. İki halk beraber ne yapabilir, dünyada Macarlar ve Türkler nasıl daha başarılı olabilirler- Bunun için çalışmamız gerek. Türkiyenin pek çok yerinde Macaristana ait anılar buluyoruz, Türkiyeden Macaristana seyahat edince Osmanlı zamanına ait çok değerli anılar bulunuyor. Tarihimiz ortak ve bu günümüz de ortak, geleceğimiz de ortak. Eski zamandaki dostluklar örnek olabilir.
     Hovari, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin iki halk arasındaki münasebette önemli olduğunu vurgulayarak, Biz Macaristandan, köylerden insanların buraya gelmesini, buradaki insanların da Macaristana gitmesini istiyoruz. İşbirliği, kültürleri tanımak için bu gerekli. Kocaeli Karatepe Tökeli İmre Dostluk Derneği önemli projelerle bir temel oluşturdu, buna devam etmek gerekir diye konuştu.
    
     -AAnın rolü çok önemli
    
     Büyükelçi Hovari, Balkanlarda bölge müdürlüğü bulunan Anadolu Ajansının iki ülke iş birliğinin gelişmesinde büyük öneminin bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     Macaristan hakkında da çok haber veriyor. Ajansların hayatı, faaliyeti önemli, çünkü halk dünyada olanları ajanslardan takip eder. Balkanlarda, Macaristanda, Karadeniz bölgelerinde ne var, o kadar uzak coğrafyalar değil, Türklerin bilmesi gerekir. Çünkü bu bölgelerin tarihi Türklerle ortak. Bir çok şeyi bizden öğrenebilirsiniz, biz de sizden öğrenebiliriz. Bu bakımdan AAnın rolü, işbirliği inşa etmekte çok önemli.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Macaristanın Ankara Büyükelçisinden AAya övgü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER