Macaristanın Ankara Büyükelçisi Hovari Tekelioğlunu ziyaret

Macaristanın Ankara Büyükelçisi Hovari Tekelioğlunu ziyaret etti


İZMİR (A.A) - Macaristanın Ankara Büyükelçisisi Janos Hovari, TBMM ve AB işbirliğinde yürütülen Değişim ve Diyalog Projesi kapsamında, AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlunu ziyaret etti.
     AK Parti İzmir İl Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Hovari, ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin daha yoğun sürdürülmesi temennisinde bulundu.
     Türkiyeyi ve Türkiyenin AB üyeliğini önemsediklerini, Türkiyeye desteklerinin tam olduğunu bildiren Hovari, Türkiye, ABye girmelidir. Bunun başka yolu yoktur ifadelerini kullandı.
     Tekelioğlu ise Türkiye ile Macaristan arasındaki işbirliğinin, maddi alanla sınırlı kalmaması gerektiğini, ortak arşiv çalışması yapılarak belge ve bilgilerin araştırmacıların hizmetine verilmesi gerektiğini belirtti.
     Türkiye ile Macaristanın tarihi ve kültürel bağlı bulunduğuna işaret eden Tekelioğlu, şunları kaydetti:
     Ekonomide, kültürde, turizmde, eğitimde her alanda işbirliği içinde olmak, birlikte barışı, gelişmeyi, kalkınmayı, yakınlaşmayı artıracaktır. Yoğun, sıkı, çeşitli ilişkilerin gelişmesi, sorun alanlarını daraltır. İşbirliğini sadece ekonomiyle sınırlamak doğru olmaz. Her alanda özellikle kültür alanında, eğitim alanında daha fazla yardımlaşmamız, yakınlaşmamız gerekir. Üniversitelerimiz bu konuda öncülük yapıp, özellikle öğrenci kabul ve ortak bilimsel araştırma noktasında yardımlaşmalıdır. Hatta her iki ülke, mesela ortak arşiv çalışmaları ile dünya ve bölge tarihinin daha çok aydınlanmasına katkı verebilir. Arşivlerimizi araştırmacılara açabiliriz, açmalıyız. Bilgi tarihin karanlık odalarında kalmamalı. Bunlar çok önemlidir. Biz bu çalışma ve girişimleri önemsiyoruz. Her konuda Macar kardeşlerimizle ilişkiye hazırız. Doğrusu onların da desteğini her zaman gördük. Bu desteğin artarak sürmesini temenni ediyorum.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Macaristanın Ankara Büyükelçisi Hovari Tekelioğlunu ziyaret Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER