Malatya kayısısı dünya sofralarını süslüyor

Malatya kayısısı dünya sofralarını süslüyor -Hasadından kurutulmasına, ayıklanmasından paketlenmesine kadar pek çok işlemden geçen Malatya kayısısı, 82 ülkeye ihraç ediliyor -Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkoç: -Kay


MALATYA (A.A) - Tuba Karahan - Kentin iklimi, toprak yapısı gibi özellikleri sayesinde Türkiyenin yanı sıra dünyada da benzerine rastlanmayan Malatya kayısısı, hasadından kurutulmasına, ayıklanmasından paketlenmesine kadar pek çok zahmetten sonra 82 ülkenin sofrasına geliyor.
     Bahçelerde yetiştirilmesinin ardından çevre illerden de gelen mevsimlik işçilerin yardımıyla hasadı yapılan kayısı, yine işçiler ve üreticiler tarafından tek tek çekirdeklerinden arındırılıyor. İslimle ya da tamamen doğal yollardan güneş altında kurutulan kayısılar, ardından fabrikalarda yine binbir zahmetle işleniyor. Yıkanarak çöplerinden arındıktan sonra geçici işçilerin ellerinde büyüklüklerine göre ayıklanan kayısılar, ardından paketlenerek ihracata hazır hale geliyor.
    
     -İhracat hedefi bir milyar dolar-
    
     Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısının Malatyaya Allahın bir lütfu olduğunu belirtti. Kentin hava ve toprak yapısından kaynaklanan özellikleri sayesinde yetişen kayısıların kendine has, güzel bir aroması bulunduğunu dile getiren Erkoç, kayısının hem Malatya hem de ülke için büyük bir şans olduğunu söyledi.
     Kayısı ihracatında 1970li yıllardan sonra büyük ivme kazanıldığını ifade eden Erkoç, yaklaşık 70 yıl önce başlayan ihracatın bugün yüzlerce tona ulaştığını kaydetti.
     Geçen yılın rakamlarına göre, 82 ülkeye 110 bin ton kayısı ihraç edildiğini hatırlatan Erkoç, Türkiyenin kayısıyla 350 milyon dolar ihracat girdisi elde ettiğini belirtti.
     Erkoç, kayısının Türkiyenin tarım ihracatı içindeki payının çok yüksek olduğunu dile getirerek, Türkiyenin tarımsal ürünlerde ihracat rakamı 15 milyar dolar civarında, tek başına bir ürünümüz ihracatta 400 milyon dolar pay sahibi oluyor. Ama bu rakam yeterli değil. Önümüzdeki dönemde kayısı ihracatının en az bir milyar dolar olmasını hedefliyoruz. Bu rakamı da rahatlıkla yakalayabiliriz diye konuştu.
    
     -Kayısı dünya mutfağına girmiş durumda-
    
     Avrupa ülkeleri, Avustralya, Amerika, Kanada, İsrail, Brezilya ve Uzak Doğu ülkelerinin sofralarını süsleyen kayısının çok sevildiğini ifade eden Erkoç, Kayısı dünya mutfağına girmiş durumda. Sadece biz dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85ini karşılıyoruz. Yaş kayısıda bu oran daha gerilerde dedi.
     Son yıllarda Malatya kayısısının yaş olarak ihracatında da önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Erkoç, üretilen kayısının en az yüzde 25inin yaş olarak değerlendirebilmesi halinde fiyat konusunda önemli bir istikrarın yakalanabileceğini söyledi. Erkoç, Kayısıyı daha çok ülkenin mutfağına, pazarlarına sokmak bizlere düşüyor. Yalnız burada hem devletin, hem üreticinin, hem de Ar-Ge çalışmalarıyla öğretim üyelerinin alması gereken tedbirler var diye konuştu.
     Kayısının yanı sıra çekirdeğinin de zengin karbon içeriğiyle önemli olduğunu kaydeden Erkoç, çekirdeğin çok geniş kullanım alanı bulunduğunu belirterek, kayısı çekirdeğinin yağının kozmetik sanayinde ciddi anlamda kullanıldığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Malatya kayısısı dünya sofralarını süslüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER