Manda kaymaklı lokuma zembilli sunum

Manda kaymaklı lokuma zembilli sunum -Samsunun Bafra ilçesindeki halk eğitim merkezinde usta öğretici olarak görev yapan Nezahat Şahin, AB destekli zembil projesinden yola çıkarak girişimci oldu -Şahin, ürettiği yöreye özgü tatlardan


SAMSUN (A.A) - Dilek Sezen - Samsunun Bafra ilçesindeki halk eğitim merkezince yürütülen "Bitkisel Örücülük-Zembil" Projesi, usta öğreticiyi girişimci yaptı, kursiyerler için de gelir kaynağı oldu.
     Bafra Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Nezahat Şahin, Avrupa Birliğinin desteklediği projelerden yola çıkarak iş hayatına atıldı. İlçede küçük bir dükkanda yöreye özgü tatlardan manda kaymaklı lokum üreten Şahin, hediyelik olarak müşteriler tarafından sevdiklerine götürülebilmesi için lokumları kursiyerlerin ördüğü zembillerin içine koydu.
    
     -Zembilli lokumlar ilgi gördü-
    
     Manda kaymaklı lokumların zembille sunumu görsel olarak zenginlik oluştururken müşterilerin de ilgisini çekiyor. Fiyatı 60 lirayı bulan zembil içindeki lokumlar, özellikle hediyelik olarak tercih ediliyor.
     Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıllık usta öğretici olduğunu, zembil projesinden yola çıkarak girişimciliğe karar verdiğini söyledi.
     Bitkisel örücülüğün en eski el sanatlarından biri olduğuna işaret eden Şahin, saz ve mısır yaprakları kullanılarak yapılan zembillerin de bitkisel örücülüğün bir ürünü olduğunu belirtti.
     Projenin bir yıl sürdüğünü ve 30 kadına eğitim verdiklerini anlatan Şahin, şöyle devam etti:
     "Zembil örücülüğü unutulan el sanatlarındandı. Bunu yeniden yaşatabilmek için projeyi hazırladık ve uyguladık. Olumlu geri dönüşler oldu. Kursiyerlerimizin ürettikleri ürünleri birçok fuarda da tanıtma imkanı bulduk. Zembillerin değerlendirilmesi için, yöremize özgü unutulan bir tat olan manda kaymaklı lokumları zembille sunma fikri doğdu. İki ay önce kendi iş yerimi kurdum. Burada mantı, gözleme, keşkek ve nokulun yanı sıra manda kaymaklı lokum üretiyorum. Kursiyerlerin ördüğü zembillerin içine lokumları koyarak satışa sunuyorum. Burası zembil üreten kadınlara da gelir kapısı oldu.
     Projenin sürdürülebilirliği açısından yaptıkları işin önemli olduğunun altını çizen Şahin, ayrıca iş yerinde 6 kadını istihdam ettiğini sözlerine ekledi.
    
     -"Bir zembili 3-4 günde yapıyoruz"-
    
     Zembil ören evli ve iki çocuk annesi Münire Akay ise proje sayesinde bitkisel örücülüğü öğrendiğini ve zembil örmeye başladığını anlattı.
     Ördükleri zembillerin Şahinin iş yerinde değerlendiriliyor olmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Akay, ev ekonomisine katkı sağladıklarını belirtti.
     Mısır yaprakları ile saz yaprakları kullanarak zembil ördüğünü, kutular, vazolar, şekerlikler yaptıklarını kaydeden Akay, "Bir zembili üzerinde yoğunlaşırsak 3-4 günde yapıyoruz. Haftada en fazla iki ya da üç zembil yapabiliyoruz. Yaptığımız iş yoğun el emeği istiyor dedi.
     Gönül Yazıcı da ev ekonomisine katkıda bulunduğu için mutlu olduğunu dile getirdi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Manda kaymaklı lokuma zembilli sunum Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER