Mantarların atlasının çıkartılması isteği

Mantarların atlasının çıkartılması isteği -Denizlide düzenlenen 9. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi sonuç bildirgesi açıklandı -Bildirgeden: Türkiye Mantarları adı altında tüm Türkiyeyi temsil edecek renkli atlas hazırlanmalıdır


DENİZLİ (A.A) - Denizlide düzenlenen 9. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi sonuç bildirgesi açıklandı.
     Pamukkale Üniversitesi tarafından 18-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ve mantar alanında önemli bilim insanları, bakanlık yetkilileri, üreticiler, sektör temsilcileri, öğrenciler ve mantar tutkunlarının katıldığı 9. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresinin sonuç bildirgesi açıklandı.
     36 sözlü bildiri, 39 poster sunulan, mantar yetiştiriciliği, üretici sorunları ve Truffle konularında paneller düzenlenen kongrenin sonuç bildirgesinde, farklı mantar çeşitlerinin kültüre alınması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalara yönelinmesi istendi.
     Bildirgede, şunlar kaydedildi:
     Mevcut kompost yapıların geliştirilmesinin yanında farklı kompost olanaklarının araştırılması, özellikle meyve suyu, sebze işleme ve orman atıklarının değerlendirilmesi yönünde çalışmalara önem verilmelidir. Taksonomide çalışanlarla ilgili kişilerin çoklu katılımlarıyla, Türkiye Mantarları adı altında tüm Türkiyeyi temsil edecek renkli atlas hazırlanmalıdır. Üniversitelerde öğrenci sayısının azalması bahanesiyle kapatılan mantarcılık programlarının tekrar açılması ve bu alana yönelik öğretim alanlarının yetiştirilmesi sağlanmalıdır.
     Kültür mantarcılığı üretiminde kullanılan komposttaki KDV oranının yüzde 18den yüzde 8e indirilmesi gerektiği dile getirilen bildirgede, şu görüşlere yer verildi:
     Vergi usul kanununda kültür mantarcılığı sektörüyle ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. Mantar üreticileri, çiftçi kayıt sistemi programına alınmalı ve gerekli desteklerden yararlandırılmalıdır. Kültür mantarı üreticilerinin desteklenmesi için yurt dışından ithal edilen salamura ve konserve mantara fon konulmalı ya da ihraç edilecek taze ve konserve mantarda sektördeki rakiplerin fiyatları ile rekabet edebilmesi için ihracat teşvik primleri yeterli seviyeye çıkartılmalıdır. Kültür mantarı tüketimine yönelik tanıtım faaliyetleri artırılmalıdır. Akaryakıt giderlerinde Fransada uygulanan yeşil mazot gibi gerekli destek sağlanmalıdır. Kültür mantarcılığı yapacak işletmeler kurulurken plan-proje, iskan ve yapı denetiminde diğer işletmelere uygulanan kolaylıklar sağlanmalıdır.
     Bildirgede, kongrenin 10uncusunun Çukurova Üniversitesinde, 11incisinin ise Sıtkı Koçman Üniversitesinde yapılmasına karar verildiği açıklandı.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Emre Umurbilir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Mantarların atlasının çıkartılması isteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER