Mardinde 13 bin 350 Suriyeli tespit

Mardinde 13 bin 350 Suriyeli tespit edildi -Mardin-Suriye Yardımlaşma Platformu Başkanı Timurağaoğlu: Platformun sosyal denetçi ekibi tarafından alanda yapılan çalışmalar sonucunda Mardinde şimdiye kadar 13 bin 350 Suriyeli tesp


MARDİN (A.A) - Mardin-Suriye Yardımlaşma Platformu Başkanı Mehmet Timurağaoğlu, Mardin il genelinde yapılan tespitlere göre 2 bin 45 aile olmak üzere toplam 13 bin 350 Suriyelinin bulunduğunu bildirdi.
     Mardindeki sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan Mardin-Suriye Yardımlaşma Platformunca kent genelinde yaşayan Suriyelilere insani yardım ulaştırma çalışmalarının aralıksız sürdüğü belirtildi.
     Platform Başkanı Timurağaoğlu yaptığı yazılı açıklamada, platformun sosyal denetçi ekibi tarafından alanda yapılan çalışmalar sonucunda bazı verilerin oluştuğunu kaydetti.
     Ellerindeki kayıtlara göre Mardin il merkezinde, 450 aile, 2 bin 850 kişi, Kızıltepede bin 295 aile, 8 bin kişi, Nusaybinde ise 300 aile ve iki bin 500 kişinin yaşadığını bildiren Timurağaoğlu, Platformun sosyal denetçi ekibi tarafından alanda yapılan çalışmalar sonucunda Mardinde şimdiye kadar 13 bin 350 Suriyeli tespit ettik. Kayıtlar tamamlandığında bu rakamların daha da artacağını düşünüyoruz dedi.
     Mehmet Timurağaoğlu, Başbakanlığın 13 Ocak tarihli genelgesi uyarınca, sığınmacıların her türlü sağlık ve ilaç giderlerinin de karşılandığını belirterek, platform tarafından toplanan gıda, giysi ve her türlü insani yardım malzemelerinin ulaştırılması çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
     Suriyeden gelen sığınmacı ailelerin çocuklarının eğitimlerinden geri kalmamaları için de çalışma yürüttüklerine değinen Timurağaoğlu, bu kapsamda Kızıltepede bulunan bin 50 öğrenciye Suriyedeki eğitim müfredatına göre eğitim görmelerini sağlamak için ilgili birimlerden resmi talepte bulunduklarını açıkladı.
    
     -Öğrencilere eğitim-
    
     Timurağaoğlu, Suriyedeki olaylar başlamadan önce kendi ülkelerinde eğitimlerini sürdüren bin 50 öğrencinin eğitimlerine kaldıkları yerden devam etmeleri yönünde çalışma yapılması talebinin ailelerden geldiğine işaret ederek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Eğitim talebini platform olarak Mardin Valiliğine ilettik. Özellikle Kızıltepede Suriyeli ailelerin çocukları için eğitim talebi oran olarak çok yüksek. Bu çocukların hafta sonu Suriyedeki eğitim müfredatına göre eğitimlerini sürdürmelerini öngörüyoruz. Eğitimin Suriyeden gelen 51 sığınmacı öğretmen tarafından yapılmasını planlıyoruz. Ülkemizdeki eğitim sistemini sıkıntıya sokmayacak şekilde belirlenecek okullarda cumartesi ve pazar günleri olmak üzere sığınmacılara Arapça kendi talepleri üzerine tercihli Türkçe olarak da eğitim verdirmeyi düşünüyoruz.
    
     -7 tır dolusu insani yardım-
    
     Suriyeye bugüne kadar 7 tır dolusu gıda ve yaşamsal insani yardım gönderdiklerini, kent genelindeki sığınmacılar için toplanan yaklaşık 100 bin liralık yardımı ulaştırmanın huzuru içinde olduklarını kaydeden Timurağaoğlu, şunları dile getirdi:
     Platform olarak bugüne kadar yaklaşık 350 ila 400 bin lira değerinde bir insani yardım ulaştırdığımızı düşünüyoruz. Bu vesileyle bugüne kadar bu yardımı toplamamızda büyük katkısı olan alandaki sosyal incelemeci arkadaşlarımız olmak üzere sayın Valimiz Turhan Ayvaza, kaymakamlarımıza, ilgili birim ve kurum müdürlerimiz ile katkısı olan Mardinli hemşehrilerimize teşekkürü borç biliyoruz. Sınırdan geçişlerden sonra bir toplama kampına götürülerek kayıt altına alınan sığınmacılar Mardindeki AFADta kayıt yaptırarak diledikleri yerde kalabilecekler. Gelen sığınmacılarla ilgili veriler buradaki görevliler tarafından yapılacak kayıt ve fotoğraflama çalışmasının ardından sığınmacılar diledikleri gibi Mardinlilerin misafiri olarak kalmayı sürdüreceklerdir.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar/Necdet Doğruyol/Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Mardinde 13 bin 350 Suriyeli tespit Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER