Mardine yabancı arkeolog ilgisi

Mardine yabancı arkeolog ilgisi -MAÜ Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Coşkunsu: 1 yıl içinde çok da anonslar, duyurular yapmadan en az 20 yardımcı doçent, birkaç tane profesör başvurusu oldu -Mardin arkeologlar, sos


MARDİN (A.A) - İbrahim Sincar/Abdulhalim Çelik - Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Güner Coşkunsu, yerli ve yabancı arkeologların Mardinde çalışmak istediğini belirterek, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda başvuru aldıklarını bildirdi.
     Coşkunsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt içi ve yurt dışında bir çok yerde çalışmalar yaptığını, Mardinde çalışmayı yıllar öncesinden istediğini kaydetti.
     İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümünde lisans ve yüksek lisansını tamamladıktan sonra Harvard Üniversitesine 2. yüksek lisansını ve doktorasını yapmak üzere gittiğini belirten Coşkunsu, 2 yıldır Türkiyedeyim. Beni Mardine getiren idealizm. Akademik kariyerimi Güneydoğu Anadolu üzerinden yapmak istedim. Ayrıca bu bölgeye bir gönül borcum var. Yıllar önce bu bölgede çalışırken Mardine ziyarete gelirdik. Burada kalmayı, çalışmayı hep çok istemiştim. Bu güne kısmet oldu diye konuştu.
     Üniversitenin kısa sürede önemli çalışmalara imza attığını, arkeoloji bölümünün çok önemsendiğini ve bölümün her alanda zenginleşmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Coşkunsu, şunları söyledi:
     Mardine gelecek arkeologlar çok şanslı. Mardin arkeologlar, sosyal bilimciler için bir cennet, vaha, el değmemiş topraklar gerçekten. Arkeolojik açıdan neredeyse hiç bilinmiyor. Yapılacak çok şey var. Bu beni çok heyecanlandırıyor. İyi üniversitelerde, iyi eğitim görmüş akademisyenler sadece batıda büyük şehirlerde değil doğuda, güneydoğuda, kırsalda da olmalı. Ülkenin her yerinde bence iyi üniversiteler kurulmalı. Ben şanslı birisi olarak çok iyi çok değerli ve meşhur hocaların öğrencisi oldum. Onlardan aldığım ekolü yaymak istiyorum. 1 yıl içinde çok anonslar duyurular yapmadan en az 20 yardımcı doçent kadrosu birkaç tane profesör başvurusu oldu.
    
     -Mardin el değmemiş bir yer-
    
     Arkeoloji bölümüne olan ilgiden çok memnun olduklarını vurgulayan Coşkunsu, Hem Türkiyeden hem de Türkiye dışından yardımcı doçent, doçent ve akademisyenler var. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hatta post doktora başvuruları bile geliyor. Başvurular yoğun. Çok acele etmeden gümbür gümbür gelecek, üretecek dünya arkeolojisine bilime katkısı olacak akademisyenlerden oluşacak bir bölüm kurmak istiyorum. Kazılarda çalışmak isteyen öğrencilerin sayısını ise hatırlayamıyorum. Bizde çalışmak isteyen, lisans yapmak isteyen öğrenciler oldukça çok diye konuştu.
     Üniversite bünyesinde kurumsallaşma süresini hızlandıran, üniversitenin iskeletini oluşturan çok değerli akademisyenlerin ve idarecilerin, başvurularda etkili olduğunun altını çizen Coşkunsu, şöyle konuştu:
     Yabancı hocaların Mardin ilgisini ben kendi perspektifimden değerlendirdiğim zaman yeni bir üniversiteyiz. Ayrıca üniversitenin idareciliğini yapan gerçek bir entelektüel, bilim insanı bir rektörümüz var. Bunun yanında Mardin el değmemiş bir yer. Araştırılacak çok konu var. Keşfedilecek çok yer var. Mardin ne yazık ki hakkettiği değeri Mardinliler tarafından çok göremiyor. Bu beni üzüyor. Güzel şeyler yapılmaya çalışılıyor ama kültürel miras bilinmeden siliniyor. Tarih silinirse bir daha geri getiremezsiniz. Bu kadar zengin, bu kadar önemli kültür varlıklarını elinde tutan bir şehir olarak bir sorumluluğumuz olmalı. Korumak, gelecek kuşaklara aktarmak gibi. Biz sağlam bir temel oluşturmak hedefindeyiz.
    
     -İtalyan arkeolog-
    
     Roma Sapienza Üniversitesinden mezun olan İtalyan arkeolog Veronica Iacomi de arkeolog olarak Türkiyenin kültürel mirasına, geçmişine büyük ilgi duyduğunu söyledi.
     Iacomi, MAÜde arkeoloji kadrosunda yardımcı doçent olarak çalışmak için başvurduğunu, kabul görmesi durumunda burada çalışmaktan mutluluk duyacağını belirtti.
     Mardinde Roma dönemine ait bir çok yerde kalıntıların bulunduğunu, buralarda çalışmayı çok istediğini belirten Iacomi, şunları söyledi:
     10 yıldır Mersinde kazılar yapıyorduk. Mardine ikinci gelişim. Burada olmaktan büyük heyecan duyuyorum. Arkeoloji kadrosunda yardımcı doçentlik için başvurduk. Başvurumun kabul görmesi durumunda burada çalışmayı çok istiyorum. Her zaman Türkiye halkına büyük bir merak ve sempati duymuştum. Arkeolojik yerleşmeleri kültür varlıklarını görmek istiyorum. Geç Roma dönemine ait yerler var. Özellikle Dara. Dara çok önemli bir antik kent. Kazılar yapıldı ama devam etmeli. Geç Roma, Bizans döneminde bu bölge çok önemli. Ğurs Vadisi de çok önemli. Buralarda çalışmayı isterim.
     MAÜde araştırma görevlisi olarak çalışan arkeolog Eşref Erbil de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Fakültesinden mezun olduğunu, Mardinde çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
     Mardinde, bireysel gezileri sırasında önemli buluntuların varlığını gördüklerini kaydeden Erbil, Özellikle yontma taş açısından yoğunluk olduğunu biliyoruz. Mardin merkez ve ilçelerinin daha çok araştırılarak, bu değerlerin daha çok ortaya çıkacağının bilincindeyiz. Daha çok paleolitik dönem üzerine çalışmalar yapıyorum. Buraya beni getiren, paleolitik dönem açısından Doğu ve Güneydoğu Anadolunun göç yolları olmasıdır. Bölgenin daha önce çok iyi araştırılmamasından dolayı benim için bu bölge odak noktası oldu dedi.
     Araştırma görevlisi Ahmet Has da Erzurum Üniversitesinde lisans ve yüksek lisansını tamamladıktan sonra Mardine geldiğini, kentin arkeolojik açıdan çok zengin bir bölge olduğunu belirterek, Biz çok şanslıyız. Mardin arkeolojik açıdan çok zengin bir bölge. Çalışılmamış olması da bizi buraya getiren başka bir etken. Genelde Mardin eski evler ve dar sokaklarıyla ön plana çıkan bir il olarak biliniyor. Halbuki bu öyle değil. Mardinin ilçeleri de çok zengin diye konuştu.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Mardine yabancı arkeolog ilgisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER