Marka değeri artan Gaziantepte ev fiyatları

Marka değeri artan Gaziantepte ev fiyatları el yakıyor -Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: Kentin sanayi, ticaret, sosyal ve kültürel açıdan cazibe merkezi haline gelmesi göçü hızlandırdı Gaziantepin artan marka değeri kent


GAZİANTEP (A.A) - Kemal Karagöz - Marka değeri her geçen gün artan ve çevresindeki illerdeki göçün yanı sıra Suriyedeki olaylar nedeniyle bu ülkeden de çok sayıda kişinin geldiği Gaziantepte, bu yıl satılık ve kiralık ev fiyatları da buna paralel olarak yükseldi.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin son zamanlarda sanayi, ticaret, sosyal ve kültürel açıdan cazibe merkezi haline gelmesinin göçü hızlandırdığını söyledi.
     Göçün negatif etkilerinin yanı sıra pozitif etkinliklerinin de bulunduğunu ifade eden Güzelbey, Hızlı sanayileşme, hızlı ticaret hayatı kenti cazibe merkezi haline getirdi. Buna paralel olarak da çok sayıda insan evini yurdunu bırakıp kentimize gelmeye başladı. Bu da kentte ekonominin canlanmasına katkı sundu. Gaziantepin artan marka değeri kentteki ev, arsa ve konut fiyatlarının artmasına neden oldu dedi.
     Artık Gaziantepte ev bulamıyoruz şeklinde söylemlerin dolaştığını ifade eden Güzelbey, şöyle devam etti:
     Öte yandan Gaziantep Üniversitesi öğrenci sayısı da 5-6 yıl önceye göre iki katına çıktı. Türkiyede hayat standardının yükselmesi ve artan gelir düzeyine bağlı olarak üniversite öğrencileri, evleri tercih etmeye başladı. Bu da ev fiyatlarının artışında önemli bir etken oldu diye konuştu.
    
     -Suriyeli aileler de artışta etken
    
     Güzelbey, ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiyeye sığınan Suriyeli ailelerden yaklaşık 3 bininin Gaziantepte bulunduğunu söyledi.
     Ülkelerindeki zor şartlardan kaçarak kente gelen Suriyeliler için Bunlar bizim komşularımız diyen Güzelbey, şöyle devam etti:
     (Komşu komşunun külüne muhtaçtır) sözü vardır. Komşulara kapımızı açtık, ekmeğimizi onlarla paylaşmaya hazırız. Suriyeliler, mecbur oldukları için ülkemize, kentimize geldiler. Bugün bunların ihtiyaçları var. Biz onlara yardım etmeye mecburuz. Ancak bu da Gaziantepteki ev fiyatlarının artmasında etken oldu.
     Bu yıl ev fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 50 civarında arttığını ifade eden Güzelbey, bunun ciddi bir artış olduğunu, fakat bunu sadece Suriyeden gelenlere bağlamanın doğru olmayacağını kaydetti.
     Güzelbey, yükselişteki asıl etkenin Gaziantepin marka değerinin artmasından kaynaklandığını vurguladı.
    
     -Emlakçılar Odası Başkanı Aytaç
    
     Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Mehmet Aytaç da geçen yıl ortalama 700 - 800 lira olan bir evin, bu yıl bin ile bin 250 lira arasında kiracı bulduğunu söyledi.
     Kentteki satılık daire fiyatlarında da artış olduğunu belirten Aytaç, geçen yıl 150 bin TL olan ev fiyatlarının, bu yıl 200-250 bin TL arasında değiştiğini kaydetti.
     Daire satışlarında sıkıntı yaşanmadığına işaret eden Aytaç, Ama kiralık evlerde sıkıntı yaşanıyor. Gerek göç olayı, gerek kentsel dönüşüm, gerekse memur atamaları bunda önemli etkenler. Bu nedenlerden dolayı iki yıldır kiralık daire bulmakta sıkıntı yaşanıyor dedi.
     Bu yıl ülkelerindeki olaylardan kaçan Suriyelilerin kentte kiralık ev fiyatlarını etkilediğini ifade eden Aytaç, Suriyeden gelen yoksul vatandaşlar çadırda kalıyor. Orta bütçeli kesim ise ev kiralıyor. Zengin kesim ise ev satın alıyor. Bu durum da kentimizdeki ev fiyatlarının artmasına neden oldu diye konuştu.
     Kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle arsa sıkıntısı yaşandığını, müteahhitlerin ve TOKİnin çalışmalarını hızlandırmasıyla sıkıntının ortadan kalkacağını düşündüklerini aktaran Aytaç, gerek Şahinbey gerekse Şehitkamil ilçesinde imara yeni açılan alanlar bulunduğunu vurguladı.
    
     -Ev bulamıyoruz
    
     Çocuğu Gaziantep Üniversitesini kazanan Songül Kaya da oğlunun kalmak için Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurduğunu, ancak yerleşemediğini ifade etti.
     Özel yurtların fiyatlarının da yüksek olduğunu savunan Kaya, Şu anda stüdyo dairelere bakıyoruz. Bu dairelerin fiyatları da geçen yıla göre iki katına çıkmış. Halen ev bakıyoruz dedi.
     Suriyeli Fuat el Ali da kentte ev bulmakta sıkıntı çektiklerini ve fiyatların yüksek olması nedeniyle geçici olarak bir arkadaşının evinde kaldıklarını söyledi.
     Halepten 1.5 ay önce Gaziantepe geldiklerini belirten el Ali, 4 çocuğum var. Ev sıkıntısını bir an önce çözmemiz gerekiyor. Suriyedeki olaylar halen devam ediyor. Bundan sonra ne yapacağız bilmiyoruz. Suriyedeki olayların bir an önce bitmesini temenni ediyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Marka değeri artan Gaziantepte ev fiyatları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER