Marmara Depreminin 13. yıl dönümü

Marmara Depreminin 13. yıl dönümü -ÇOMÜ Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Bekler: -17 Ağustos etkiliydi, çünkü sanayiyi çok ciddi şekilde etkiledi


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeofizik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Bekler, 17 Ağustos Marmara depreminin, sanayiyi çok etkilediğini bildirdi.
     Bekler, üniversitenin internet sitesinden yaptığı açıklamada, 17 Ağustosun, Marmara Bölgesi başta olmak üzere, tüm Türkiyenin zihninde depremle yer ettiğini kaydetti.
     Açıklamasında, 17 Ağustos etkiliydi çünkü sanayiyi çok ciddi şekilde etkiledi. Can kayıplarından ziyade sanayi kayıpları daha çok gündeme geliyor ifadelerine yer veren Bekler, 1939da ki Erzincan depreminde de yaklaşık aynı sayıda can kaybının olduğunu anımsattı.
     Bekler, Kocaeli sanayinin tam ortası, İstanbul Türkiyenin canavarı, bu kadar insan etkileniyor. Güney Marmara keza aynı şekilde. Öyle olunca 17 Ağustos bir ritüel olarak karşımıza çıkıyor dedi.
     Çanakkalenin deprem konusunda rahat olmaması gerektiğini vurgulayan Bekler, şunları kaydetti:
     1912 Şarköy depremi Çanakkaleye yaklaşık olarak 90 kilometre uzaklıkta. Bu, Kocaelinin İstanbula olan uzaklığından çok daha kısa. Burada Adapazarı depremiyle aynı büyüklükte 7,3 büyüklüğünde bir deprem olmuş. Yenice-Gönen depremi ve orada oluşan faylar, Çanakkaleye ortalama 100 kilometre uzaklıkta. Saroz Körfezinde, Kuzey Anadolu fayının uzantısı olan faylar ve bunların Çanakkaleye uzaklığı 30-40 kilometre civarı. Edremit Körfezindeki deprem ve burada oluşan fayların Çanakkaleye olan uzaklığı ise 70 kilometre. Bu faylar yavaş yavaş sıkıştırmaya başlıyorlar.
     Jeolojik olarak Çanakkalenin bulunduğu yerin çok genç olduğunu belirten Bekler, kentin kumlu ve sulu bir zeminin üzerinde olduğunu belirtti.
     Bir deprem esnasında, zeminin içindeki kum ve suyun yukarı doğru hareket edeceği için bunun zeminin üzerindeki yapıyı da hareket ettireceğini ifade eden Bekler, şunları kaydetti:
     Çanakkalenin üzerindeki yapılar özellikle 7 büyüklükteki bir depremden sonra yerinde duramayacaktır. Bu büyüklükteki bir depremin olma olasılığı yüzde 65, olmama olasılığı yüzde 35. Olmama olasılığına güvenme gibi bir lüksümüz yok. Bir yüksek lisans tez çalışmamızda bulduğumuz sonuç şu; 1953 Yenice-Gönen depreminin aynı büyüklükte tekrar oluşabilmesi için en az 60 yıl gerekli, en fazla da 140 yıl gerekli. 1953 yılının üstüne 60 yıl eklediğimiz zaman 2013 eder. Onun için diyorum ki Çanakkale kendini rahat hissetmesin. Bilimsel veriler bunu gösteriyor.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Marmara Depreminin 13. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER