Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elmacıoğlu: Kurban Bayramında kalp ve damar hastaları başta olmak üzere hipertansif şikayetleri olanların et tüketiminde dikkatli olması g


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, Kurban Bayramında kalp ve damar hastaları başta olmak üzere hipertansif şikayetleri olanların et tüketiminde dikkatli olması gerekir dedi.
     Elmacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et ve besin tüketiminin arttığı Kurban Bayramında vatandaşların sağlık problemleri yaşamaması için dengeli ve bilinçli beslenmeli gerektiğini söyledi.
     Kurban Bayramında et tüketimi nedeniyle kolesterol problemi olanların, obezlerin, kalp-damar rahatsızlığı bulunanların ölçüyü kaçırmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Elmacıoğlu, şunları söyledi:
     Kurban Bayramı sabahı kahvaltıda kavurma yeniliyorsa buna çok keyifli bakmak lazım. Bir günde tüketilen çok fazla hayvansal protein kaynağı gerçekten sindirimi zor sağlık problemleri oluşturabilir. Genellikle bayramın ilk günleri hastanelerde sindirim nedeniyle bir çok şikayete şahit olabiliyoruz. Günde 100- 150 gramlık kurban etinden daha fazla tüketmenin kişinin sağlığına zarar getireceğini bilmemiz gerekir. Kalp damar hastası veya hipertansif şikayetleri olan bireyler için et tüketiminin günlük 3 veya 4 köfte kadar yani 150 gramlık bir tüketimin üzerine çıkılmamalıdır. Bunun üstündeki rakam gerçekten bu rahatsızlıkları olan bireyler için kalp sorunlarına, dolaşım sorunlarına ve sindirim sorunlarına neden olacağı için bayram mutluluk yerine kabus olmasın.
    
     -Kurban eti kesildikten 24 saat sonra tüketilmelidir
    
     Kurban etinin kesildikten sonra en az 24 saat bekletilerek dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Elmacıoğlu, taze etin sert olduğunu sertliğin geçmesi içinde dinlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
     Kurban bayramının ilk günü etin dinlendirilmesinin söz konusu olmadığını hemen kavurma yapılarak tüketilmeye başlandığını hatırlatan Elmacıoğlu, Kurban Bayramının ilk günü tüketilen etler zor sindirilmekte. Daha sonraki günlerde etler dinlenmiş olacağı için sindirim sorunları da azalacaktır. Günlük alınması gereken ve kişiye göre değişiklik gösteren et miktarının üzerinde olmamak koşuluyla, kurban eti tüketiminde sakınca yoktur. Ancak şunu da vurgulamakta fayda var ki Kurban Bayramında kesilen etlerin hemen tüketilmesinin en büyük dezavantajı, hayvanın kesiminde kasların kasılı olmasından kaynaklanan rigor mortis denen ölüm sertliğidir. Ölüm sertliğinin geçmesi için en az 24 saat geçmesi gerekir. Bu nedenle, bayram dolayısı ile kesimden hemen sonra tüketilen kurban eti sert, pişmesi zor ve sindirimi zordur. Bu noktada sindirim sistemi hastalıkları olanlar bilinçli olmalıdır diye konuştu.
    
     -Kurban etleri iyi muhafaza edilmeli
    
     Bayramda kesilen kurban etlerinin muhafaza edilmesini önem taşıdığını kaydeden Elmacıoğlu, şu bilgileri verdi:
     Kurban etleri büyük parçalar halinde değil, tek pişirimlik ve küçük parçalar halinde ya kuşbaşı ya da kıymalık olacak şekilde saklanmalıdır. Saklama işlemi derin dondurucularda bekletilmelidir. Bu şekilde muhafaza edilmesi etin uzun süreli dayanmasını sağlar. Buzluktaki et, pişirileceği zaman çözdürme işlemi soba üzerinde veya sıcak su altında değil, buzdolabının alt rafına indirilerek burada bekletilerek yapılmalıdır.
    
     -Hijyene önem verilmeli
    
     Kurban keserken, kurban edilecek hayvanın ve işlemi gerçekleştirecek kişinin hijyen kuralarına uygun olması gerektiğine dikkat edilmesi gerektiği belirten Prof. Dr. Funda Elacıoğlu, Kurban kesiminde el ve kullanılacak malzemenin temiz ve hijyenik olması önemlidir. Kurbanın iç organları içinde karaciğeri, yüreği beslenme açısından demir kaynağı olarak çok önemlidir. Ancak veteriner kontrolünden geçirilmeyen hayvanların sakatatlarının, özellikle profesyonelce temizlenmeyen bağırsak tüketilmemelidir. Kurban kesiminden sonra da et hazırlamada kullanılan et tahtaları, kesim malzemeleri temiz olmalı, kesici aletlerde pas bulunmamalıdır şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER