Mart, kedilerin en özel ayı değil

Mart, kedilerin en özel ayı değil -Toplumda bilinenin aksine kedilerin sadece mart ayında değil, şubattan eylül ayına kadar devam eden süreçte üreyebildikleri bildirildi -KLİVET Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aytuğ: -Ş


MERSİN (A.A) - Zuhal Uzundere Kocalar - Kedilerin toplumdaki yaygın kanıya karşın sadece mart ayında değil, şubattan eylül ayına kadar devam eden süreçte üreyebildikleri bildirildi.
     Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği (KLİVET) Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binlerce yıldır insanlarla iç içe yaşayan, günümüzde ise şehirleşmenin artmasıyla apartman dairelerinde insanların yakın dostları haline gelen kediler hakkında yanlış bilinen şeylerden birinin de kedi ve mart ikilisi olduğunu söyledi.
     Mart denince genellikle kedilerin akla geldiğini anlatan Aytuğ, Toplumda kedilerin sadece mart ayında üredikleri, çiftleştikleri yönünde bir kanı var ama bu yanlış. Kediler poliöstrik hayvanlardır, yani yıl boyunca birkaç kez kızgınlık gösterebilirler. Bu hayvanların üreme dönemi sadece martla sınırlı değil dedi.
    
     -Gün ışığı etkili-
    
     Aytuğ, kedilerin çiftleşme döneminin, gün ışığının süresi ve ortamda diğer kedilerin varlığıyla yakından ilişkili olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     Gün ışığı 12 saat boyunca etkili olduğunda, diğer faktörlerin etkisi söz konusu olmasa da, dişi kedilerin hormonal sistemleri etkilenir ve kızgınlık dönemine girerek çiftleşme isteği gösterirler. Kuzey yarımkürede kedilerin çiftleşme dönemi şubat-eylül ayları arasındadır. Kedilerin çoğu gün ışığının daha kısa süre etkili olduğu kış başlangıcında çiftleşme isteği duymazlar.
    
     -Ev kedilerinde durum farklı-
    
     Evlerde yaşayan kedilerin, gündüz ışığına ek olarak yapay ışıkla da aydınlandıkları için, dört mevsim boyunca ara vermeksizin kızgınlık gösterebildiklerine dikkati çeken Aytuğ, şöyle devam etti:
     Özellikle ev kedileri bu dönemde sahiplerinden aşırı ilgi beklerler, dışarıya çıkma isteği duyarlar. Gece gündüz miyavlarlar, sık sık idrar yaparlar. İlgi göremediklerinde veya dışarı çıkamadıklarında agresifleşirler. Şubat-eylül döneminde birçok yavru doğar ve bunların hepsi sahip bulamaz, sokaklarda kaderlerine terk edilir. Bunun için en sağlıklı yöntem kısırlaştırmadır. Bu hem hayvanın daha uzun ömürlü olmasını sağlar hem de sokaklara terk edilecek yavruların önüne geçilir.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Mart, kedilerin en özel ayı değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER