MASTOB Başkanı Barut:

MASTOB Başkanı Barut: -Turizm sezonunun sona ermesiyle konaklama tesislerinin yüzde 70i kapanacak. 30 bin çalışan da kışın işsiz kalacak


ANTALYA (A.A) - Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği (MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut, Turizm sezonunun sona ermesiyle konaklama tesislerinin yüzde 70i kapanacak. 30 bin çalışan da kışın işsiz kalacak dedi.
     Cengiz Haydar Barut, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalyada en fazla konaklama tesisinin Manavgatta olduğunu bildirdi. Turizm sezonunun sona ermesiyle konaklama tesislerinin yüzde 70inin kapanacağına işaret eden Barut, 30 bin çalışanın da kışın işsiz kalacağını vurguladı.
     Sezonluk çalışma şartları yüzünden insanların turizm sektöründen uzaklaştığını kaydeden Barut, turizmin sürekli çalışılabilecek bir meslek dalı olarak görülmediği bildirdi. Turizm sezonun nisan-mayıs aylarında başladığını ve kasım ayında sona erdiğini hatırlatan Barut, Sezonun kapanmasıyla 30 bin kişi 6-7 ay çalışıp 5-6 ay işsiz kalacakları için turizm sektöründe çalışmayı tercih etmiyorlar. Bu nedenle gelecekte en büyük sorun, kalifiye personel sorunudur dedi.
     Manavgat ve beldelerinde gelecek turizm sezonunda 10 bin yeni yatağın hizmete gireceğini anlatan Barut, 10 bin yeni yatak için en az 3 bin personele ihtiyacımız var. Halbuki halihazırda turizm sektöründe çalışan personel, hem nitelik hem de sayısal olarak yetersiz. Gelecek yıllarda sektör olarak kalifiye personel sorunu yaşayacağız diye konuştu.
    
     -Personel, turizmi gelip geçici görüyor-
    
     Personelin 6 ay çalıştığı için turizme geçici iş olarak baktığına da işaret eden Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Sorun turizm sezonunun 12 aya yayılmasıyla çözülebilir. Sektör çalışanları, sezonun 6 ay sürmesi yüzünden ya stajyer öğrenciler ya da bekar veya askere gitmemiş kişiler. Bunlar evlendikten sonra turizmde çalışmayı da düşünmüyor ve başka sektörlerde çalışmaya başlıyorlar. Sorunun çözülmemesi durumunda sektör olarak kalite sorunu ortaya çıkacak. Bu durumunda da rekabet şansı azaltacak.
     Barut, MASTOB olarak gelecek aylarda turizm çalışanlarının eğitimi konusunda bir çalışma yapacaklarını, çalışanları daha kalifiye hale getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
    
     Muhabir: Mustafa Taş
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber MASTOB Başkanı Barut: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER