MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof.

MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yıldırım: Zazaca, Kürtçenin bir lehçesidir. Bu konuda hazırladığımız makaleyi bakanlığa göndereceğiz


MARDİN (A.A) - Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Zazacanın, Kürtçenin bir lehçesi olduğunu, bu konuda hazırladıkları bir makaleyi Milli Eğitim Bakanlığına göndereceklerini söyledi.
     Prof. Dr. Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması kararının ardından ders kitabı hazırlamak istediklerini, Kurmanci ve Zazaca olmak üzere ders kitabı hazırladıklarını, hazırlanan 5. sınıf Kürtçe kitabının bütün Türkiyede okutulduğunu hatırlattı.
     Zazacanın müstakil bir dil olarak okutulacağı kararının, iyice araştırılıp, tekrar ele alınması gerektiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
     Zazacayı olabildiğince ayrı bir dil göstermek ve Zazaları da mümkün olduğunca ayrı bir kavim olarak göstermeye çalışanlar şimdiye kadar Zazacayla ilgili elle tutulur hiçbir araştırma ve çalışma yapmadı. Oysa Zazaların, Kürtlerin kolu olduğu, Zazacanın da Kürtçenin bir lehçesi olduğunu belirten birçok belge bulunuyor. Ahmedi Hasi ilk Zazaca mevlidin yazarıdır. Bu mevlidine Kürtçe Mevlit demiştir. Sonra Mustafa Kemal 1919 tarihinde bir telgraf çekiyor. Bu telgrafında özellikle Erzincan ve Sivas bölgesindeki Zazalardan bahsederken diyor ki; Harpten evvel buradaki sakinlerin büyük bir kısmı Türktür ve azı da Zaza denilen Kürtlerden oluşuyor. Mustafa Kemal de Zazacanın, Kürtçenin bir kolundan bahsediyor. Buna benzer günümüze kadar birçok örnekler var. Bunların hepsi hazırladığımız makalede örnekleriyle yer alıyor. Zazaca, Kürtçenin bir lehçesidir. Bu konuda hazırladığımız makaleyi Milli Eğitim Bakanlığına göndereceğiz.
     Zazacayı asimile ettiklerine ilişkin iddiaların doğru olmadığını aksine Zazacayı bir eğitim dili haline getirerek ona hayat verdiklerini belirten Yıldırım, Enstitümüzün ilk yayını 700 sayfalık Zaza külliyatıdır. Böyle bir külliyat ne yazılmış ne de bundan sonra yazılacak gibidir. Sonra bizim aldığımız yüksek lisans öğrencilerimizden Zazalara bir bölümü ayrılmıştır. Pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Zazacayı bir eğitim dili haline getirmek onu asimile etmek mi sayılır, yoksa hayat vermek mi- Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar/Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER