Mayınlı arazide saklı antik kent gün

Mayınlı arazide saklı antik kent gün yüzüne çıkıyor -Karkamış Antik Kentinde mayın temizleme çalışmasının ardından başlatılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan buluntular, düzenlenecek programla tanıtılacak -İl Kültür ve Tu


GAZİANTEP (A.A) - Karkamış Antik Kentinde mayın temizleme çalışmasının ardından başlatılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan buluntular, düzenlenecek programla yerinde tanıtılacak.
     İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, yaptığı yazılı açıklamada, kazıda elde edilen son buluntuların yerinde tanıtılacağını belirtti.
     İlk bilimsel kazılardan 100 yıl sonra çalışmaların yeniden başladığı Karkamış Höyüğünden elde edilen buluntuların düzenlenecek etkinlikle basın mensuplarına tanıtılacağını ifade eden Aykanat, şunları kaydetti:
     Son buluntular uzman ekipler tarafından 9 Ekim Salı günü yerinde tanıtılacak. Anadolunun en uzun soluklu krallıklarından birine başkentlik yapmış Karkamış Antik Kenti, günümüzden 3 bin yıl öncesine ait yüzeyde görülebilir binaları, heykelleri ve yazıtlarıyla çağının en önemli kentlerinden biridir.
     Aykanat, yazılı tarihi yaklaşık 4 bin yıl öncesine dayanan kentin tarihini ve kültürünü aydınlatmak için Bologna Üniversitesinden kazı başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti, İstanbul Üniversitesinden başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr Hasan Peker ve Türk-İtalyan ekibinin geçen yıl kazı çalışmalarına başladığını anımsattı.
     Kazı ekibinin Türk-İtalyan merkezi ve yerel yönetimlerinin, üniversitelerin desteğiyle başarılı bir kazı sezonu geçirdiğini, kazılar sonucunda elde edilen ve edilecek sonuçların sadece Karkamış ilçesi ve Gaziantep için değil, Türkiye ve dünya çapında da önem arz ettiğine dikkati çeken Aykanat, organizasyona katkı sağlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve ekibine de teşekkür etti.
    
     -Antik kentin mayından temizlenmesi -
    
     Karkamış Antik Kentindeki mayın temizleme çalışmaları kapsamında 663 bin 800 metrekarelik alandaki mayınlar elle temizlenmiş, köpeklerin de kullanıldığı mayın temizleme çalışmaları sırasında çıkarılan bin 200 mayın imha edilmişti. Çalışmalarda kalite kontrol işi Birleşmiş Milletler (BM) standartlarına göre yapılmıştı.
     Mayın temizlemesi sırasında sıkı bir denetim mekanizması kurulmuş, kazı sırasında bulunan sikkeler ve tarihi değeri henüz belirlenemeyen bazı eserler müze müdürlüğüne teslim edilmişti. Mayın temizleme çalışmalarının ardından bölgede geçen yıl kazı çalışmaları başlatılmıştı.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz / Sevil Çelik
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Mayınlı arazide saklı antik kent gün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER