Mayıs ayı ihracat rakamları

Mayıs ayı ihracat rakamları -TURAB Genel Başkanı Ucuz: Türkiye ihracatının Avrupa pazarındaki daralmaya rağmen, yeni pazarlar ile yukarı yönlü seyrine devam etmesi memnuniyet verici -Yeni pazarlar konusunda Afrika ve Orta Doğu


MERSİN (A.A) - Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Emin Ucuz, Türkiye ihracatının Avrupa pazarındaki daralmaya rağmen, yeni pazarlar ile yukarı yönlü seyrine devam etmesinin memnuniyet verici olduğunu bildirdi.
     Ucuz, Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Türkiyenin ihracat pazarlarını çeşitlendirme konusunda çalışmaya devam ettiğini belirterek, AB ülkelerine yapılan ihracat payının, geçen yılın Ocak-Nisan döneminde yüzde 48.4den bu yılın Ocak-Nisan döneminde yüzde 41 seviyesine düştüğünü vurguladı.
     Aynı dönemde diğer ülkelerin payının ise yüzde 51,6 dan yüzde 59a yükseldiğine dikkati çeken Ucuz, ihracatçıların, daralan AB pazarını telafi etmek için diğer pazarlarda daha fazla çalıştıklarını ve ihracatı artırdıklarını bildirerek, şöyle devam etti:
     Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Yakın Doğuya yaptığımız açılımları sürdürüyoruz. Mayıs ayında Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihracatımız yüzde 24, Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 26, Orta Doğu bölgesine yüzde 27, diğer Asya ülkelerine yüzde 29 artış gösterdi. Yemen mayıs ayında en fazla ihracat artışı sağladığımız ülke oldu. Yemene mayıs ayında ihracatımız yüzde 543 artış gösterdi. Libyaya mayıs ayında ihracatımız yüzde 269 artış göstererek, yılın ilk 5 ayındaki ihracatımız 873 milyon dolara çıktı. Pakistana yüzde 112, Kameruna yüzde 98, Katara yüzde 83, Etiyopyaya yüzde 76, Maltaya yüzde 72, Suudi Arabistana yüzde 68, Gürcistana yüzde 46, Birleşik Arap Emirliklerine yüzde 45 arttı. Mısıra yüzde 41, Iraka yüzde 35, Azerbaycan ve Çine yüzde 32, ABDye yüzde 27, Rusyaya yüzde 26 ihracat artışı yakaladık.
     Söz konusu dönemde Türkiye ihracatının Avrupa pazarındaki daralmaya rağmen, yeni pazarlarla yukarı yönlü seyrine devam etmesinin memnuniyet verici olduğunu aktaran Ucuz, şunları kaydetti:
     Yeni pazarlar konusunda Afrika ve Orta Doğu günden güne öne çıkıyor. Ülkelerle ticareti geliştirme misyonuyla yola çıkan TURAB olarak, iş adamlarımızın ihracatta yeni rotalara yelken açması için biz de üzerimize düşen sorumluluk ile onlara köprü vazifesi görmeye devam ediyoruz. Tüm bu verilerin daha yukarılara ulaşması için faaliyet gösteren TURABdan destek almak isteyenlerin sayısı da günden güne artıyor. 22 Arap ve 7 Türki Cumhuriyet arasındaki öncelikle ticari ilişkileri güçlendirmeye çalışan derneğimiz, iş dünyasının vazgeçilmez adreslerinden biri haline geldi. Yeni pazarlara açılmak isteyen iş adamlarımız, sorunları ile ilgili çözümler ve işbirlikleri için kapımızı aşındırıyor. Telefonlarımız durmuyor. Bizler de iş dünyasının beklentilerine en iyi şekilde cevap verebilmek adına çalışmalarımızı her alanda sürdürüyoruz. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun kurucu üyelerinden olan TURAB, Cumhuriyetin 100. yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine en büyük katkıyı sağlamak için gece-gündüz çalışıyor.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar/Süleyman Tıraş
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Mayıs ayı ihracat rakamları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER