Medical Park Tarsus sigaraya savaş açtı

Medical Park Tarsus sigaraya savaş açtı -Uzman Dr. Adnan Usalan:Sigaranın uyuşturucudan farkı yoktur


MERSİN (A.A) - Kanserden kalp damar hastalıklarına kadar birçok ağır sağlık sorununun tetikleyicisi olan sigaraya karşı, Medical Park Tarsus Hastanesinde özel bir poliklinik kuruldu.
     Medical Park Tarsus Hastanesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Adnan Usalanın yönetiminde hizmet veren poliklinikte sigarayı bırakmak isteyen tiryakilere profesyonel destek veriliyor.
     Özel poliklinikte sigarayla ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılırken, Uzm. Dr. Usalan, bağımlılık yapma açısından uyuşturucudan farkı olmayan sigaradan kendi kendine kurtulamayanların profesyonel bir destek almaları gerektiğini bildirdi.
     Usalan, başvuran hastaların nikotin sakızı, nikotin bandı, ilaçlar ve psikososyal destek gibi uygulamalarla sigarayı bırakmalarının sağlandığını ve başvuruda, önce sigarayı bırakmayla ilgili bir form doldurulduğunu belirtti.
     Hastalara detaylı kan tahlilleri, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi, EKG ve soluk havasında CO ölçümü yapıldığı, bilgilendirici broşürler verildiği ve nikotin bağımlılık derecesine göre hastaya verilebilecek tedavinin belirlendiği ifade edildi.
     İlaç tedavisi başlanamayan hastalara sigarayı bırakma ile ilgili eğitim veya psikiyatrik destek açısından psikiyatri poliklinik başvurusu önerildiğini kaydeden Usalan, sigarayı kendi kendine bırakamayanların polikliniklerine başvurabileceğini, bilimsel yöntemlerle destek alabileceklerini, sigara içmenin bir hastalık olduğunu ve her hastalık gibi tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.
     Usalan, sigara bırakmanın neden zor olduğunu açıklarken şunları kaydetti:
     Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu duymaya başlar. Yaklaşık üç hafta süren huzursuzluk, uykusuzluk, bazen uykuya eğilim, sinirlenme, aşırı tepki verme, bazen kabızlık, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir. Bu dönem aynı zamanda sigara içme isteğinin en yoğun olduğu dönemdir ve genellikle kişi en çok bu dönemde zorlandığı için sigaraya yeniden başlar. Öte yandan sigara içenlerde ödül gibi hissedilen değişikliklerin devamını sağlamak için tekrarlanan sigara içme eylemi zamanla alışkanlık halini almıştır ve kişi çoğu kez farkında olmadan, nikotin ihtiyacı yokken bile sigara yakıp içmeye başlamıştır. Ayrıca bu sık tekrarlanan sigara içme eylemi, günlük hayatındaki pek çok faaliyeti ile ilişkilendirilmiştir. Sigara bırakıldığında 2-3 hafta suren fiziksel yoksunluk belirtilerinin yanı sıra günlük hayattaki sigarayı çağrıştıran unsurlar da zorlayacaktır.
     Usalan, insanların sigara içmesinin nedenini ise şöyle açıkladı:
     Sigara dumanı 4 binden fazla zehirli, tahriş edici ve kansere yol açan kimyasal madde içermektedir. Bu kadar maddenin yanı sıra tütündeki nikotin, ciddi bağımlılık yapma özelliğine sahiptir. Nikotinin meydana getirdiği bağımlılık nedeniyle diğer kimyasal maddeler de vücuda alınmış olur. Nikotin çok güçlü bir psikolojik uyarıcı ajandır. Bağımlılık ortaya çıkarma özelliği açısından eroin, kokain ve alkolden hiç farkı yoktur. Sigarayı ilk kez deneyen her üç kişiden biri tek bir sigara ile bağımlı hale gelmektedir.
     Bir sigara içildiğinde, ortalama 10 saniye gibi kısa bir surede yanaktan emilen nikotin, beyne ulaşır ve eroin, kokain gibi maddelerin etkilediği merkezi uyararak bazı hormonların salınmasına neden olur. Bu da zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı gibi değişikliklerin ortaya çıkmasını sağlar. Ödül gibi gelen bu değişikliklerin devam etmesi için vücudunuz daha çok nikotin istemeye başlar. İçtiğiniz sigaranın sayısı giderek artar.
    
     Muhabir: Selahattin Özbozkurt
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Medical Park Tarsus sigaraya savaş açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER