Mera ıslahıyla tarımda verimlilik

Mera ıslahıyla tarımda verimlilik -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Şentürk: Mera ıslah projeleriyle son yıllarda 448 bin hektar alanda ıslah çalışması yapıldı


ERZURUM (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, mera ıslah projeleriyle son yıllarda 448 bin hektar alanda ıslah çalışması yapıldığını söyledi.
     Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyedeki meraların yüzde 25inin verimli olduğunu, yüzde 25inin de orta verimlilikte olduğunu, mera ıslah çalışmalarının tarım verimliği açısından önem arzettiğini belirtti.
     Mera ıslah projeleriyle son yıllarda 448 bin hektar alanda ıslah çalışması yapıldığını vurgulayan Şentürk, 1998 ile 2002 yılları arasında 18 bin hektar alanda ıslah çalışması yürütüldüğünü anımsatarak, bu alanda yapılan faaliyetlerin tarımda verimliliği artırdığını bildirdi.
     Meraların özel sektöre açılacağını dile getiren Şentürk, şunları kaydetti:
     Türkiyedeki meraların yüzde 50si verimlilik açısından zayıf. Bu alanda son zamanlarda önemli çalışmalara imza atılıyor. Bu yönde kanun tasarısı hazırlandı ve Meclise sunuldu. Meralar özel sektöre açılacak. Bu durum tarımdaki verimliliği artıracak. Çiftçi, bu konuda bilinçli olmalıdır. Bizim sorunumuz, göç olgusu. Bu sorunu durdurup, genç nesilleri tarıma yönlendirirsek, bu alanda daha başarılı olabiliriz.
     Meraların uluslararası boyutta kullanıldığına dikkati çeken Şentürk, Mera ıslah projeleriyle son yıllarda 448 bin hektar alanda ıslah çalışması yapıldı. Meraları iyi yönetebilmek çok önemli. Meralarımızı kardeş ülkelerle paylaşıyoruz. Balkan ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Ukrayna ile bu konuda işbirliği içerisindeyiz. Bu ülkelerde mera çalışmaları konusunda ortak faaliyetler gerçekleştiriyoruz diye konuştu.
     Tarıma destek çalışmalarıyla son dönemlerde verimliliğin yükseldiğini, dünyada çoğalan nüfusla birlikte tarımın önemininin de arttığına dikkati çeken Şentürk, şöyle konuştu:
     Dünyada, gıda, enerji ve su konusunda gelecekte sorunlar yaşanabilecektir. Bugün, dünyada milyonlarca insan açlıkla karşı karşıya. Yine aynı şekilde dünya nüfusunun büyük bir bölümü yoksullukla mücadele ediyor. Bu durum gıda ve tarım üretiminin önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Tarıma verilen destekler 2000 yılında 1,9 milyar lira iken bugün 7,1 milyar liraya yükseldi. Tüm bu destekler tarım sektöründe büyümeyi sağladı.
    
     Muhabir: Gamze İspirli / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Mera ıslahıyla tarımda verimlilik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER