Mersinde Turunçgil Zirvesi (2)

Mersinde Turunçgil Zirvesi (2) -Ekonomi Bakanı Çağlayan: -Ne yapalım, Allah ülkemize petrol doğalgaz vermemiş ama bunun yanı sıra insanların asla vazgeçemeyeceği, son derece önemli olan tarım, gıda ve hayvancılık anlamında


MERSİN (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ne yapalım, Allah ülkemize petrol doğalgaz vermemiş, ama bunun yanı sıra insanların asla vazgeçemeyeceği, son derece önemli olan tarım, gıda ve hayvancılık anlamında bir nimet vermiş dedi.
     Çağlayan, AKİB tarafından düzenlenen Turunçgil Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, tarım sektörüne verilen desteğin, devletin sektöre verdiği önemin çok net bir göstergesi olduğunu söyledi.
     Tarımın gerek üretimde gerek ihracatta gerekse istihdamda Türkiyenin önemli bir ayağı olduğunu ifade eden Çağlayan, Bu sektör, geleceğin en önemli stratejik güçlerinden birisi. Dünyanın çok önemli ülkelerinde tarım ve gıda konusunda ciddi kaygıları var. Ne yapalım, Allah ülkemize petrol doğalgaz vermemiş, ama bunun yanı sıra insanların asla vazgeçemeyeceği son derece önemli olan tarım, gıda ve hayvancılık anlamında bir nimet vermiş. Bu anlamda bizim yapmamız gereken en önemli şey, bunları doğru kullanıp yönetmek dedi.
     Çağlayan, dünya mal ticaretinde tarımın 7,8lik payının olduğunu, bunun da 1,4 trilyon dolara tekabül ettiğini dile getirerek, Tarım sektörü ülkemizde son 8 yılın, son 7 yılında arka arkaya büyüme göstermiştir. Geçen yıl Türkiye, dünyanın en önemli, en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi oldu. Hemen Çinin ardından... Bu büyümenin 4,5 puanlık katkısı Türkiyenin ihracatçısının katkısı olurken, sadece tarım sektörünün etkisi yüzde 8,9 olarak ortaya çıkmıştır. Vermiş olduğum 2 rakam, Türkiyenin büyümesindi ve ihracatındaki büyümesini çok net gözler önüne seriyor. 2011 yılında, 2002 yılına göre toplam tarım ihracatını 3,8 milyar dolardan, 3 katına çıkararak, 10,7ye ulaştırdı. İftihar ediyorum ki, ülkemiz dünyanın 190 ülkesine tarım ihracatı yapar hale geldi diye konuştu.
     2002 yılında toplam yaş meyve sebze ihracatının 494 milyon dolar olduğunu ve 2011de bu rakamın 5 kattan fazla büyüdüğünü belirten Çağlayan, şunları kaydetti:
     Turunçgil sektörünün önemini daha iyi görmeliyiz. Gelmiş olduğumuz nokta ortada. Gelmiş olduğumuz nokta iyiyken, bunu yeterli bulmuyoruz. Gerek işsizlik gerek ihracat anlamında Türkiyenin gelmiş olduğu nokta iyi olmasına rağmen, yeterli bulmuyoruz. Bu anlamda 2023 bizim için çok önemli. Herkesin hesabını, hedefini buna göre koyması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Dünyanın bir çok yeri yangın yeriyken, biz 2023 hedeflerini gerçekleştirir miyiz- Bal gibi gerçekleştiririz. Yeter ki el ele olup, birbirimize güvenelim. İktidarıyla muhalefetiyle el ele verdiğimiz zaman, bunları başarabiliriz. Elde edilen 2023 hedefi Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanarak, devlet hedefi haline geldi. Bunları gerçekleştirmemek için hiç bir sebep olmadığını, bu yolda emin adımlarla yürürken, gerekli alt yapının sağlanması için de çok ciddi çalışıyoruz. Yapılan üretime, ihracata gerektiğinde verilecek olan devlet desteğiyle; inşallah 2023 hedefini gerçekleştiririz.
     Türkiye ilk defa 12 yıllık hedef koyuyor. 4 yılda bir hedefi nereye taşıdığını kendine ev ödevi olarak gösteriyor. Ben ümit ediyorum ve görüyorum ki, tabi ki Allahtan gelecek şeyleri bunun dışında tutarak, tarım sektörü, 40 milyar doları yakalamak için 2023 hedefini beklemeyecektir. Ben bunları size mutluluk hormonu vermek için söylemiyorum. Elimizdeki rakamlara bakarak söylüyorum.
     Bakan Çağlayan, toplumun her kesiminin artık babadan kalma değil, yeni usullerle işlerini yapmasını isteyerek, ancak bu şekilde rekabette daha iddialı konuma gelinebileceğini vurguladı.
    
     -Sorunlar-
    
     Kendisinden önceki konuşmacıların ifade ettikleri sorunlara da cevap veren Çağlayan, destekleme primleri taleplerine ilişkin, Tarım Bakanlığının sahip olduğu bütçe ortada. Benim görevim ise, tüm sektörlerin daha iyi ihracat yapabilmesi için çalışma yürütmek. Gelinen seviyeyi sizin takdirinize ve insafınıza sunuyorum. Harcarken ben babamın parasını harcamıyorum. 75 milyonun bana emanet ettiği parasını harcıyorum dedi.
     Çağlayan, geçen yılki destek primlerinin halen ödenmediği yönündeki iddialara da, Benim bakanlığımda bekleyen tek bir destek dosyası yok. Ödenek kısmı Maliye Bakanlığından. Bana para gelecek ki, ödeme yapılsın. Benim kenarda bekleyen param yok. Maliye Bakanlığının Ağustos ayı itibariyle aktarabileceğini söylediğini de size bildireyim diye cevap verdi.
     Desteklerin ihracatçı yerine üreticiye verilmesi yönündeki bir talebi de değerlendiren Çağlayan, Siz tekrar konuşup kararınızı bildirin, tekrar konuşalım. Ama benim şahsi kanaatimi sorarsanız, ihracatçı kendi kendisini toparlar, ama desteğin üreticiye verilmeli dedi.
     Zafer Çağlayan, bazı ihracatçılardan gelen laboratuvar analiz fiyatlarının yüksek olduğu yönündeki iddialara, şu yanıtı verdi:
     Konuyu Mehdi Eker Bakanımızla görüştük. Daha önce bu konuyu yine görüşmüştük, belirli oranlarda indirim yapıldı. Ancak zamanla yükseldiğini gözlemledik. Gelin rekabete açalım. Kim hangi firmaya analiz yaptırırsa yaptırsın.
     Bakan Çağlayan, yapımı süren stadyuma narenciye ile ilgili isim verilmesi yönündeki öneriye de, konuyu pazartesi günü Bakanlar Kurulunda Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile görüşeceğini, ismin belki de halk oyuna sunularak belirlenebileceğini bildirdi.
     Çağlayan, narenciye ürünlerinin okullarda ve hastanelerde dağıtılması yönündeki talebe de, Süt kadar pratik olur mu, bilmiyorum. Ama üzerinde çalışmak lazım diye yanıt verdi.
     Toplantı, açılış konuşmalarının ardından sektör temsilcilerinin sorunlarını dile getirmesi ve çözüm önerilerini dile getirmeleriyle sürdü.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Kerem Kocalar/Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber Mersinde Turunçgil Zirvesi (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER