Mersindeki orman yangınları

Mersindeki orman yangınları -Yangın sezonunda çıkan 75 orman yangınında 503 hektar alan yandı -Yanan alanlara yılsonuna kadar yeniden dikim yapılacağı bildirildi


MERSİN (A.A) - Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, il genelinde yangın sezonunda çıkan 75 yangında 503 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü bildirdi.
     Erdemli ilçesine bağlı Sorgun köyü yakınlarında yapılan sedir ağıcı dikim çalışmalarını yerinde denetleyen Acer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiyede orman yangınları konusunda şansız bir yıl yaşandığını söyledi.
     Özellikle Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde ve Amerikada çok büyük orman yangınları çıktığını ifade eden Acer, Ülkemizde de geçen yıllara oranla bu yıl yangınlar 2 katı fazla çıktı. Bu, lodos ve poyrazlı günlerin fazla olmasından kaynaklandı. Kış ve ilkbahar aylarındaki yağışların çok olmasından dolayı ciddi manada otlanmayla karşı karşıya kaldındı. Yaz mevsiminde ise yapılan hesaplamalara göre geçen yıla oranla iki katı fazla poyraz ve lodoslu günler oldu dedi.
     Acer, bunun nem oranını düşüren bir etken olduğunu dile getirerek, Dolayısıyla yangınlar geçen yıla oranla ciddi anlamda arttı. Şu ana kadar Mersinde 75 orman yangınında toplam 503 hektar alan yandı. Yanan alanların tamamı bu yılın sonuna kadar ağaçlandırılacak ve gelecek yıla bırakılmayacak. Tüm tedbirlerimizi almış durumdayız. İnşallah bundan sonra yangın olmazsa, bu alanları da gelecek yıla ağaçlandırmış olarak gireceğiz diye konuştu.
     Orman Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarının çok fazla çıktığı kritik bölgelerdeki köylere 25 su tankı dağıttıklarına dikkati çeken Acer, şunları kaydetti:
     İnşallah gelecek yıl da bu kadar su tankı dağıtmaya devam edeceğiz. Özellikle orman köylülerinin yangınlara karşı desteği çok fazla. Köylülerimizi her an yangına gidecekmiş gibi eğitiyoruz ve onlara yangına müdahalede kullanacakları çeşitli el aletleri veriyoruz. Eskiden ormanlarda yangını köylüler çıkartırdı. Artık o dönem geride kaldı. Biz orman köylüsüyle barışık hareket ediyoruz. Çünkü orman köylüsünün olmadığı bir yerde ormanların korunması da zor. Ormanların korunması sadece bizim gayretimizle olacak şey değil. Köylüleri gönüllü olarak bu işin içine dahil etmek gerekiyordu. Bizde bunu yaptık ve başardık.
    
     Muhabir: Derviş Çömez
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Mersindeki orman yangınları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER