Mersin balıklarının üreme göçü tehlike altında

Mersin balıklarının üreme göçü tehlike altında -MERKODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Tırıl: -Yeşilırmaktaki baraj ve HESler nedeniyle düzensiz olan su rejimi ve günlerce süren su kesintileri Mersin balıklarının üreme göçünü olu


SİNOP (A.A) - Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği (MERKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Yeşilırmaktaki baraj ve HESler nedeniyle düzensiz olan su rejimi ve günlerce devam eden su kesintilerinin Mersin balıklarının üreme göçünü olumsuz etkilediğini savundu.
     Tırıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yeşilırmakta Mersin balıklarının üreme göçünü devam ettirmesini sağlayacak ekolojik su ihtiyacının belirlenmesi gerektiğini belirtti.
     Yeşilırmak üzerindeki barajlarda su tutulması nedeniyle, ırmakta suyun yok denecek kadar azaldığını iddia eden Tırıl, şunları kaydetti:
     Yeşilırmaktaki baraj ve HESler nedeniyle düzensiz olan su rejimi ve günlerce süren su kesintileri Mersin balıklarının üreme göçünü olumsuz etkiliyor. Göç eden Mersin balıkları su birikintilerinde mahsur kalmakta. MERKODERin bundan sonraki en önemli hedeflerinden biri bütün olumsuz şartlara rağmen Mersin balıklarının halen üreme göçünü sürdürdüğü Yeşilırmaka gerekli koruma statüsünün kazandırılması ve Mersin balıklarının Yeşilırmakta üreyebilmesinin sağlanması yolundaki çalışmalar olacaktır.
    
     Muhabir: Halit Gümüş / Fatma Kalay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Mersin balıklarının üreme göçü tehlike altında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER