Mesir macunu gibi sucuk...

Mesir macunu gibi sucuk... -Bandırmanın Edincik beldesinde kasaplar, dedelerinden kalma yöntemle yıllardır Osmanlı sucuğu yapıyor -41 değişik baharatla, dana kaburgası eti kullanılarak yapılan Osmanlı sucuğu, kalın bağırsağa dolduruld


BALIKESİR (A.A) - Balıkesirin Bandırma ilçesi Edincik beldesinde kasaplar, dedelerinden kalma yöntemle yıllardır, 41 çeşit baharatOsmanlı sucuğu yapıyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, belde ve köylerinde hayvancılığın yoğun yapıldığı Bandırmada 40 bin civarında büyükbaş, 20 binin üzerinde de küçükbaş hayvan bulunuyor.
     İlçenin hayvancılıkla bilinen beldelerinden Edincik ve civarında binlerce kişi, bu sektörden gelir sağlarken, özellikle kasaplar, sattıkları yerli kırmızı etleriyle ilgi görüyor. Öyle ki bölgeye Çanakkale, Bursa, Balıkesir, İstanbuldan gelenler, kilolarca kırmızı et alarak dönüyor.
     Edincikteki kasaplar, kırmızı etinden çok dedelerinden kalma yöntemlerle ürettikleri Osmanlı sucuğu ile yakından tanınıyor. Sektördeki üreticiler, mesir macununda olduğu gibi 41 çeşit baharat kullanarak yaptıkları bu ürüne, hafta sonlarında ve özellikle ramazan öncesinde gelen talebi karşılamakta güçlük çekiyor.
     Dedesinden babasına ve daha sonra kendine geçen kasaplığı belde merkezinde devam ettiren Ali Hikmet Yalçın, kendisinin de bu mesleği oğlu Aliye öğrettiğini ve şimdilik beraber olduklarını söyledi.
     Osmanlı sucuğunun normallerine göre çok farklı olduğunu ifade eden Yalçın, şunları kaydetti:
     Kekik, kimyon, karabiber, kırmızı biber, zeytin yaprağı kurusu, zerdeçal gibi 41 çeşit baharatı, dana kaburgası etiyle yoğuruyoruz. 24 saat sıfır derecede dinlendiriyoruz. Daha sonra karışımı, büyükbaş hayvanın kalın bağırsağına dolduruyoruz. Osmanlı sucuğu, 12 saat daha dinlendikten sonra satışa hazır hale geliyor. Normal sucukta dananın bütün bölümlerinden et kullanılır ancak Osmanlı sucuğu özeldir. Kaburgasındaki kendi yağı kullanıldığı için farklı bir lezzete sahiptir. Her baharatın da oranı değişiktir. Bu oranlar her kasap için sırdır.
     Sucuklarının, mesir macunundan sadece şekeriyle ayrıldığını dile getiren Yalçın, Edirneden Vana kadar isteyene kargoyla gönderiyoruz. Yurt dışına bile gönderdik. Lezzetine bakan vazgeçemiyor. Erdek sahillerine gelenler, Osmanlı sucuğu almadan gitmiyor. Özellikle ramazan öncesinde inanılmaz yoğunuz. Satışlarımız diğer günlere oranla kat kat fazla dedi.
     Yalçın, normallerine göre oldukça iri olan Osmanlı sucuğunu daire şeklinde keserek sattıklarını, kilosunun 24 lira olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Zafer Akpınar
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Mesir macunu gibi sucuk... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER