Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Akbaş:

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Akbaş: -İşçilerimiz ehliyet sahibi olmazsa 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün değil


SAKARYA (A.A) - Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, Türkiyede işçilerin ehliyet sahibi olmaması durumunda 2023 hedeflerine ulaşmanın mümkün olmayacağını söyledi.
     Akbaş, Adapazarı Belediyesince Orhan Gazi Kültür Merkezinde düzenlenen İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Konferansında yaptığı konuşmada, Türkiyenin doğal afet bölgesinde olduğunu ve bu nedenle sağlam yapıların yapılması gerektiğine dikkati çekti.
     İnşaat insanı öldürmüyor, doğal afet de öldürmüyor diyen Akbaş, Yanlış yapılanma öldürüyor. Türkiyenin bu konudaki eksiği nitelikli iş gücüdür. Nitelikli olup olmadığını kanıtlayan bir sistemin olmayışı da bir eksikliktir ifadelerini kullandı.
     Akbaş, bu kapsamda Türkiyenin sahip olduğu iş gücünü iyi kullanması gerektiğini ve bu nedenle kaliteli iş gücünü oluşturmaları gerektiğini aktardı.
     2005 yılında AB müzakere sürecinde mesleki yeterlilik eğitimlerinin verilmesinin önünün açıldığını anımsatan Akbaş, Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kanunu çıkarıldı. Bu kanun, mesleki yeterlilik sistemini kurmak için kuruldu. Ancak bunu ilgili tüm taraflarla yapmasını ön görüyor. Buna göre devlet, iş veren ve işçinin bir arada olduğu bir sistem. İş veren de işçi de bu sistemde yer alacak diye konuştu.
    
     -750 mesleki standardından 390ı yayınlandı-
    
     Akbaş, yaptıkları çalışma kapsamında Türkiyede belirlenen mesleklerin büyük bölümünün standart tanımının yapıldığını söyledi.
     750 mesleki standardından 377sini dün itibariyle Resmi Gazetede yayınlandığını kaydeden Akbaş, bu sayının bugünden itibaren 390a ulaştığını dile getirdi.
     Akbaş, sözlerini şöyle tamamladı:
     Şu anda istihdamın yüzde 80inde standartlarımızı belirledik. Bu standartları ilgili tüm taraflarla görüşerek yaptık. İnşaat mesleğinin standart taslağını işçilerimizle ve iş verenlerimizle görüşerek yaptık. Eğitim kurumlarında eğitim programlarını uygulamak istiyoruz. Resmi Gazetede yayımlanan meslek standartları en geç 1 yıl içinde eğitim programlarına alınacak ve öğrencilere bu doğrultuda öğretilecek.
     2023 hedeflerine ulaşmak adına yapılması gereken en önemli şeylerden biri iş gücünün ehliyet sahibi olmasıdır. İşçilerimiz ehliyet sahibi olmazsa 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün değil. Bu nedenle bu sistemin kurulması ve kanun çıkarılması çok önemliydi. Bu sistemi oturttuğumuz zaman 2023 ve 2071 hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceğiz.
    
     Muhabir: Çağrı Turgut - Mehmet Özcan
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Akbaş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER