MESOB Başkanı Geriter: Esnaf ve Sanatkar

MESOB Başkanı Geriter: Esnaf ve Sanatkar siciline, kayıtta istenen ustalık belgesi şartı ticaret sicili kaydı için de aranmalı


MANİSA (A.A) - Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, esnaf ve sanatkar siciline kayıtta aranan ustalık belgesi şartının ticaret siciline kayıt yaptırırken de aranması gerektiğini söyledi.
     Geriter, düzenlediği basın toplantısında, Ankarada Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile esnafın sorunları üzerine bir görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi.
     Hayatını esnaf olarak sürdürdükten sonra Bağ-Kur primleri ile emekli olanlardan emekli maaşlarında yüzde 15lik bir kesinti yapıldığını, bu haksızlığın sona erdirilmesini istediklerini ifade eden Geriter, En büyük sorunlarımızdan biri esnaf ve sanatkar siciline kayıtta ustalık belgesi aranırken, maalesef ticaret sicilinde ustalık belgesi aranmamasıdır. Bu da Türkiyenin mesleki eğitimini ortadan kaldıracak bir boyuta ulaştı. Normalde ticaret odalarına tacir, tüccar sınıfındaki büyük işletmeler kayıt olması gerekirken bu problem nedeniyle bir çay ocağı işleten esnaf bile ticaret odasına rahatlıkla kayıt olabiliyor. Böylelikle, ticaret odalarındaki üye sayısı da 1,5 milyona yaklaştı. Bu şu demek, Türkiyede 1,5 milyon sanayici var demek. Bir ülkede 1,5 milyon sanayici varsa o ülkenin ekonomisi tavan yapmış demektir diye konuştu.
     Karayolu taşıma yasası gereği şoför esnafının K belgesi alması gerektiğini, bu belgelerin de Kara Ulaştırma Bölge Müdürlükleri tarafından verildiğini ifade eden Geriter, Kara Ulaştırma Bölge Müdürlüklerinin olmadığı yerlerde bu belgelerin ticaret odaları tarafından verilmesi uygulamasına da karşı olduklarını dile getirdi. Geriter, Bizim üyemiz ticaret odasından belge almaya gidiyor. Bu durum üyelerimiz arasında büyük huzursuzluklara neden oluyor. Esnaf ve Sanatkar
     siciline, kayıtta istenen ustalık belgesi şartı ticaret sicili kaydı için de aranmalı dedi.
     Geriter, kayıt dışı istihdamın önlenmesi için SGK primlerinde esnaf ve sanatkara destek olunmasını da beklediklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Mustafa Yıldırım / Binnaz Ersoy
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber MESOB Başkanı Geriter: Esnaf ve Sanatkar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER