Mikro kredi sayesinde kadınlara iş kapısı

Mikro kredi sayesinde kadınlara iş kapısı açtı -Hatayda eşiyle birlikte çalıştığı bakkalda, işlerinin kötü olması nedeniyle iş arayışına giren kadın, aldığı mikro kredi sayesinde 4 kadına daha iş kapısı açtı -Mikro krediyle kentin y


HATAY (A.A) - Abdulgafur Kılıç - Hatayda eşiyle birlikte çalıştığı bakkalda, işlerinin kötü olması nedeniyle iş arayışına giren Semire Okyay, aldığı mikro kredi sayesinde 4 kadına daha iş kapısı açtı.
     Harbiye beldesinde eşi ve üniversitede okuyan iki çocuğuyla birlikte yaşayan Okyay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce aldığı mikro kredi sayesinde hayatının değiştiğini söyledi.
     Eşinin küçük bir bakkal dükkanının bulunduğunu ve kendisinin de burada çalıştığını ifade eden Okyay, işlerin iyi olmadığını, çoğu zaman siftah yapamadan kepenk kapattıklarını anlattı.
     Durumlarının her geçen gün kötüye gitmesi nedeniyle iş arayışına girdiğini ve bu sürede arkadaşlarından mikro kredi uygulamasını öğrendiğini belirten Okyay, bununla ilgili hemen kolları sıvadığını ve yanına aldığı 5 arkadaşıyla birlikte başvuru yaptığını bildirdi.
     Mikro kredi finans merkezinden 700 liralık ilk kredisini 2 yıl önce aldığını kaydeden Okyay, şöyle devam etti:
     Başvurum kabul edildikten sonra aldığım 700 lirayla bir şeyler yapmak istedim. Ne yapabiliriz, ne üretebiliriz, diye düşündüğümüzde, Antakyaya özgü tandır ekmeği yapmaya karar verdim. Elimdeki parayla ilk önce tandır aldım ve ekmek üretmek için hazır hale getirdim. Bu işe günde 50 ekmekle başladık, bugün günlük ekmek üretimimiz bin ekmeğe kadar çıktı. Yanımda 4 kadın daha çalışıyor. Kredi sayesinde hem ev ekonomisine katkı sağlamış oldum, hem de 4 kadına daha istihdam kapısı açtım.
     Yaptıkları yöresel ekmeklerin kente gelen turistler tarafından da çok beğenildiğini ve satın alındığını vurgulayan Okyay, işlerinin her geçen gün arttığını ve siparişlere yetişmekte güçlük yaşadıklarını söyledi.
     İş yerinin bulunduğu merkeze bağlı Harbiye beldesindeki kadınlara öncülük ettiğini, beldede bu işe başladıktan sonra birçok tandırın kurulduğunu belirten Okyay, birçok kadının çalışmaya başladığını, bunun da kendisini gururlandırdığını ifade etti.
     Okyay, Türkiye İsrafı Önleme Vakfınca hayata geçirilen, Türkiye Grameen Mikrokredi Programından mikro kredi alan kadınlar arasından seçilerek Citibank tarafından Umut Vadeden Girişimci ödülüne layık görüldüğünü, bunun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.
    
     -Kredi kullanan kadınlar muhteşem hikayeler yazıyor
    
     Hatay Mikro Finans Şube Müdürü Serap Varol da, 2009 yılının ocak ayında başlayan mikro kredi programının Hatayda yaklaşık bin 100 üyeye ulaştığını belirtti.
     Kredi kullanabilmek için mikro finans şubelerine gelip, iş yapabilecek 5 kadının başvurması gerektiğini ifade eden Varol şunları kaydetti:
     Bize başvuran 5 kadının aynı mahallede oturması ve yakın akraba olmaması, ekonomik ve sosyal gelirlerinin birbirine yakın olması gerekir. Ne iş yapacaklarını ve birbirlerine nasıl güvendiklerini görüyoruz. Gerçekten istekli olup olmadıklarını ve birbirlerine destek olup olmadıklarını gördükten sonra da 3 günlük eğitim veriyoruz. Kredi kullanan kadınlar birbirlerine destek oluyorlar ve muhteşem hikayeler yazıyorlar.
     Varol, başarılı bir üyeleri olan Okyayın küçük bir dükkandan büyük bir işletme kurmayı başardığını ve diğer kadınlara istihdam kapısı açtığını söyledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Mikro kredi sayesinde kadınlara iş kapısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER