Milasta Bizans dönemine ait sarnıç ortaya

Milasta Bizans dönemine ait sarnıç ortaya çıkarıldı -Arkeoloji tarihi açısından son 100 yılda bulunan en önemli tarihi eserler arasında gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahdin bulunduğu Uzunyuvada yürütülen çalışmalarda


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Arkeoloji tarihi açısından son 100 yılda bulunan en önemli tarihi eserler arasında gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahdin bulunduğu Uzunyuvada yürütülen kazı çalışmalarında, Bizans dönemine ait sarnıç gün yüzüne çıkarıldı.
     Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının Kral Hekatamnos mezarının üzerini kapatan büyük podyum çevresinde devam ettiğini söyledi.
     Çalışmalar sürerken kazı alanında çok değerli tarihi eserler ve mozaiklerin ortaya çıkarıldığını belirten Atçı, Kazı çalışmalarımız halen devam ediyor. Bu kapsamda devam eden çalışmalarda İstanbuldaki Yerebatan sarnıcına benzer su ihtiyacını temin eden bir sarnıç ortaya çıkarıldı. Gerçekten büyük bir yapı. Kazı ekibi bu alanda kazı çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor dedi.
     Alanın tamamının ortaya çıkarılması için yapılması gereken çalışmalar olduğunu, ama bu haliyle bile sütunlar üzerine oturmuş, korunmuş iyi bir yapı göründüğünü dile getiren Atçı, burada iki bölümlü bir yapı olduğunu anlattı.
     Atçı, Milasa paha biçilmez bir mekan kazandırıldığını, bilim adamlarının Uzunyuva kazı alanındaki her ayrıntıyı değerlendirerek merakla üzerine gittiğini ve titiz bir çalışma yürüttüklerini kaydetti. Sarnıçların bulunduğu alanın diğer tarihi mekanlarla bütünlük içinde olduğuna dikkati çeken Atçı, bundan sonraki çalışmalarda da ortaya yeni eserler çıkarılacağını ifade etti.
     Çalışmaların önemine göre alanda yeni kamulaştırmaların yapılabileceğine işaret eden Atçı, Yapılan kamulaştırma çalışmalarında 10 dönümlük bir alanımız vardı, bunun 15-20 dönüme çıkarılması söz konusu. Bu, yürütülen çalışmalarda ortaya çıkarılacak. Şunu söyleyebiliriz ki Milasta 5 kilometrelik alan içinde çeşitli tarihi dönemlere ait çok değerli eserler var. Bunların tümünü beraber düşündüğümüzde Milas ülkemizin, hatta dünyada bölgenin önemli tarihi mekanlarından biri haline geliyor diye konuştu.
    
     -Yerebatan sarnıcının minyatür bir örneğiyle karşılaşacağımızı düşünüyoruz-
    
     Milas Arkeoloji Müze Müdürü Ali Sinan Özbey ise yaklaşık bir ay önce Uzunyuvada yürütülen kurtarma kazı çalışmalarında Roma dönemine ait, tabanında mozaikler görülen bir mimari yapı ile karşılaştıklarını anımsattı.
     Alanda devam eden çalışmalar kapsamında aynı alanın doğusunda küçük bir boşluk görünce kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini belirten Özbey, şunları söyledi:
     Çalışmalarımızı genişletince Bizans dönemine ait geniş bir sarnıcın varlığı ortaya çıktı. 2011 yılında kurul kararı ile yürüttüğümüz yıkım işlemlerinden sonra böyle bir dokuya ulaşmak bizi şaşırttı. Dolgu olacağını düşündüğümüz alanda sarnıç yapısıyla karşılaştık. Bu sarnıç doğu-batı yönünde uzanıyor ve 4 sütun üzerinde yer alıyor. Sütunların yüksekliği 1 metre 20 santimetre. Daha erken dönemlere ait malzemeler, burada kendi dönemlerinin dışında devşirme olarak kullanılmış. Şu anda yapının içinde müthiş bir dolgu var.
     Çalışmaların kapsamlı şekilde devam ettiğini vurgulayan Özbey, İçerideki dolgu temizlendikten sonra Yerebatan sarnıcının minyatür bir örneğiyle karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Yapılacak kazı çalışmalarıyla alanın ziyaret edilebilecek farklı özellikler taşıyabileceğini düşünüyoruz dedi.
     Özbey, sarnıcın içindeki molozları yıl sonuna kadar boşaltmayı planladıklarını bildirerek, restorasyon işleminin ardından Heketamnos anıt mezarı ile daha bu dönemlerin mimari özelliklerinin gelecek kuşaklara tanıtılmasına katkı sunacağını dile getirdi.
     Özbey, yağmur sularının çalışmaların yapıldığı alana zarar vermemesi için de çalışma yapıldığını, yaklaşık 10 metre genişliğindeki alana yağmur suyunun girmemesi için geçici koruma çatısı yaptıklarını kaydetti.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Milasta Bizans dönemine ait sarnıç ortaya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER