Milas Ziraat Odası Başkanı Atıcı:

Milas Ziraat Odası Başkanı Atıcı: Bu kadar makine üretimi yapmışken, maliyeti düşürmüşken, pamukta şu an itibarıyla para kazanma şansı yok. Bunun dikkate alınması gerekiyor


MUĞLA (A.A) - Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Bu kadar makine üretimi yapmışken, maliyeti düşürmüşken, pamukta şu an itibarıyla para kazanma şansı yok. Bunun dikkate alınması gerekiyor dedi.
     İsmail Atıcı, üretici Ali Osman Menteşe tarafından satın alınan ve ilçenin Ağaçlıhöyük köyünde tanıtılan pamuk hasat makinesinin çalışmasını inceledi.
     İlçe genelinde 4 pamuk hasat makinesi bulunduğunu ve pamuk ekili 5 bin dekar alanda bu makinelerin hizmet verdiğini aktaran Atıcı, 2012 pamuk hasat dönemi Milasta şu günlerde başladı. Kendiliğinden değil de traktör çekimiyle yapılan bir makinenin deneme çalışmalarını izliyoruz dedi.
     Pamuktaki genel sıkıntının sürdüğünü, çünkü bildikleri ve hesapladıkları kadarıyla pamuk maliyetleri ile pamuk satış fiyatlarının hemen hemen eşdeğer olduğunu ifade eden Atıcı, Bu nedenle pamuk üreticimizin sıkıntısı had safhada. Bu kadar makine üretimi yapmışken, maliyeti düşürmüşken, pamukta şu an itibarıyla para kazanma şansı yok. Bunun dikkate alınması gerekiyor diye konuştu.
     Atıcı, gübre ve mazot fiyatlarında düzenlenme yapılmasını önerdiklerini bildirerek, şunları söyledi:
     Bu alandaki önerimiz şudur. Pamuk primlerinin tekrar yükseltilmesi, maliyetin üzerinde bir değerle yeniden değerlendirilmesi, gübreye ve mazot girdilerindeki yüksek fiyatların da mutlaka devlet tarafından dişe dokunur şekilde aşağı çekilmesi lazım. Gerçi desteklemeler var, ama bunlar beşte biri oranında. Yani çiftçi kullandığı gübrenin, kullandığı mazotun beşte birini devletten alıyor. Geri kalan beşte dördünün kendi kaynaklarıyla karşılamak zorunda kalıyor. Bu nedenle ilçemizde beyaz altın, giderek düşüşte.
     Atıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Ekim alanları her yıl azalıyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. Aynı ürünün, aynı ürün deseniyle çıkmaması lazım. Görüyoruz ki her yer mısır oldu. Bunun çeşitlendirilmesi lazım. Aksi halde üretici, üretimden vazgeçmek zorunda kalıyor, araziler boş kalıyor. Bu arazilerin boş kalması, Milas ekonomisi, Türkiye ekonomisi için büyük kayıptır. Bunları bu hasat döneminde tekrar dile getirmek istiyorum. Pamuk, gerçekten bu ilçenin ana ürünlerinden birisidir. Çok da para kazandırmıştır. Çiftçinin belini doğrultmuştur.
    
     Muhabir: Mutlu Hazer
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Milas Ziraat Odası Başkanı Atıcı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER