Milletvekili Bal, Adanada Başkanlık Sistemini anlattı

Milletvekili Bal, Adanada Başkanlık Sistemini anlattı


KÜTAHYA (A.A) - AK Parti Kütahya Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi İdris Bal, Türkiyede tam anlamıyla istikrar sağlanması için Başkanlık Sistemine geçilmesi gerektiğini bildirdi.
     AK Parti Adana İl Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, AK Parti Genel Merkezi, Başkanlık Sistemini partililere anlatmak için 17 ilde aynı saatte başlamak üzere Başkanlık Sistemi Toplantıları başlığı altında Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor konulu toplantılar düzenledi.
     Adanadaki Hekimevi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bal, Başkanlık Sisteminde yasama ve yürütme, meclis ve başkan arasında güçler dengesi bulunduğunu, şimdiki sistemde Meclis çoğunluğunu eline geçiren Başbakanın daha güçlü olduğunu belirtti.
     Türkiyede günlerce ve aylarca cumhurbaşkanı ile başbakan seçilememesinin konuşulduğunu, gazete manşetlerinin bunlarla dolu olduğunu ve yapılan 114 birleşimde dahi cumhurbaşkanı seçilemediğini hatırlatan Bal, şunları kaydetti:
     Sonra biri çıkıyor hem darbe yapıyor hem de cumhurbaşkanı oluyor. Terör ve darbeler bize çok ağır bedeller ödetti. Bu tür kaos ortamlarından, cumhurbaşkanı ve başbakan seçilme kavgalarından kurtulmamız lazım. Sivil güçlerin ve medyanın güçlenmesi ve özgürlüğü önemli. AK Parti iktidarı döneminde bu konularda önemli ilerlemeler kaydedildi. Kaydedilmeye de devam edilecektir AK Parti iktidarı hariç, Cumhuriyet tarihi boyunca görev yapan hükümetler 1,5 yıl görev yapmış. Yani 1,5 yılda bir hükümetler değişmiş. Bir hükümet 1,5 yılda ülkeye ne verebilir- Başkanlık sisteminde güçler dengesi söz konusu. Tıpkı bir kuşun iki kanadı gibi işleyen bir sistem. Baraj sistemi ne kadar demokratik- Baraj sistemi koalisyonların önüne geçmek için düşünülmüş ama şimdi bunu da deliyorlar. Bağımsız adaylar, bölgelerinden seçilip Meclise giriyor ve akabinde tekrar partilerine dönüyor. Vekillerin bakanlık beklentisi olduğundan partisinin liderine karşı olacak eylem ve söylemde bulunması çok zor. İşte Başkanlık Sisteminde baraja gerek yok. Başkanlık Sistemi ile ne diktatörlük gelir ne de ülkede bölünme olur. Terör bu ülkenin ilelebet sorunu olmayacak. Onun için federalizm ve bölünme gibi laflar, korku ortamı üretmeye çalışmak gereksiz çabalardır. Bunun yerine Türkiyeye uygun bir Başkanlık Sistemi geliştirmek için çaba harcamalıyız. Türkiyede tam anlamıyla istikrar sağlanması için Başkanlık Sistemine geçilmesi gerekiyor.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Milletvekili Bal, Adanada Başkanlık Sistemini anlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER