Milli mücadeleye tanıklık eden tarihi konak

Milli mücadeleye tanıklık eden tarihi konak -Adanada, Kurtuluş Savaşı yıllarında Şeyh Cemil Nardalının askeri karargah olarak kullandığı ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürkün de kaldığı tarihi konak, restore edilmesinin ardından


ADANA (A.A) - Ali Güreli - Adanada, Kurtuluş Savaşı yıllarında Şeyh Cemil Nardalının askeri karargah olarak kullandığı ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürkün de kaldığı tarihi konak, restore edilmesinin ardından müze olarak açılacağı günü bekliyor.
     Asıl adı İsa olan Şeyh Cemil Nardalı tarafından kentin güneyindeki Seyhan ilçesinin Akkapı Mahallesinde yıllar önce yaptırılan ve Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini taşıdığı gözlenen 3 katlı konak, Nardalının torunu olan Can Gülezin 22 yıl önce başlattığı girişimlerle, eski Adana Valisi İlhan Atışın desteğiyle Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi.
     Restorasyon çalışması 2 Temmuz 2010da başlayan ve geçen yıl biten cumbalı tarihi bina, arka bahçesindeki hamam ve Kurtuluş Savaşında cephanelik olarak kullanılan ahşap yapı dışında, Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak açılmaya hazır hale getirildi.
     Can Gülez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğünce bahçesindeki ağaçlarla 1993 yılında koruma altına alınan konağın mülkiyetini restore edilerek müze olarak açılması koşuluyla belediyeye devrettiklerini söyledi.
     Büyük dedesi Şeyh Cemil Nardalının, tarihi konakta Kurtuluş Savaşı yıllarında Fransız ve Ermenilerin katliamından kaçan Türklerin barındığını belirten Gülez, Burada ağırlanan Türklerin, daha sonra dedemin emrindeki silahlı müfreze korumasında önce Yolgeçen köyüne, oradan da Pozantı ilçesine gönderilmeleri sağlanmış. Vatandaşlarımızın tüm gıda, banyo ve sağlık ihtiyaçları da o kısıtlı imkanlara karşın kaldıkları süre içinde karşılanmış. Şeyh Cemil Nardalı bu hizmeti yaparken, kendi imkanlarıyla Ermeni lejyon birlikleri ve Fransız mekanize birliklerine karşı mücadele vermiş dedi.
     Gülez, tarihi konağı çevreleyen bahçenin de belediyeye devrinin yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
     Bu bahçenin peyzaj düzenlemesini de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı. Şimdi bizim isteğimiz binanın restorasyonunun tamamlanmasının üzerinden uzun bir süre geçmesine karşın bahçedeki düzenlemenin yapılıp, buranın Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmete girmesi. Milli mücadelede 80 bine yakın Türkün ağırlanarak Pozantı ilçesine gönderildiği konağın Adananın düşman işgalinden kurtuluşu olan 5 Ocakta açılmasını istiyoruz. Bina hizmete girdiğinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürkün de kaldığı odayı içindeki dedeme ait yatak ve diğer eşyalarla sergileyeceğiz. Adana Müze Müdürlüğü yetkilileri de binanın içinin düzenlenmesiyle ilgili araç gereç desteği sağlayacakları sözü verdiler. Bu binanın amacına uygun hizmet vermesi için Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanımızın desteğini bekliyorum. Eğer bina başka bir amaca hizmet etmek üzere kullanılmaya başlanırsa gerekli yasal girişimlerde bulunacağım.
     Gülez, cephanelik ve hamamın da aslına uygun olarak bir an önce restore edilmesi gerektiğini kaydetti.
    
     -Şeyh Cemil Nardalı-
    
     Nüfus kütüğünde asıl adı İsa olduğu halde, bu isimle tanınmayan Şeyh Cemil Nardalı, 1875 yılında Adananın Akkapı Mahallesinde doğdu. Babası Molla Mesut özellikle Güney Adanada etkili ve saygın bir kişiydi. Kurtuluş Savaşında verdiği mücadele ile tanınan Şeyh Cemil Nardalı, 10 Kasım 1955 tarihinde 80 yaşında hayatını kaybetti.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Milli mücadeleye tanıklık eden tarihi konak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER